Трамп бесан на Немачку: Дајете Русији милијарде, а очекујете заштиту САД

Председник САД Доналд Трамп изјавио је да Немачка избегава повећање расхода за одбрану, а при томе наставља да плаћа милијарде долара Русији која је, по његовим речима, „потенцијални противник“ за НАТО.

Доналд Трамп

„Немачка плаћа Русији милијарде долара за енергетске ресурсе. И тако, они плаћају Русији милијарде, ми треба да штитимо Немачку, а Немачка избегава плаћање“, рекао је Трамп у интервјуу телевизијском каналу „Фокс Бизнис“.

Трамп је подвукао да „не назива Русију противником, већ потенцијалним противником“.

„Немачка даје новац потенцијалном противнику од кога ми морамо да је штитимо“, рекао је Трамп.

Земље чланице алијансе су се раније обавезале да ће повећати расходе за одбрану на 2 одсто БДП-а. Главни део буџета НАТО чине уплате САД и Трамп је више пута критиковао савезнике због тога. Председник САД је посебно и веома често указивао на недовољни допринос Немачке. По његовим речима, немачки расходи за одбрану чине „само“ један одсто од БДП-а, и Немци би „морали да плаћају много више“.

Русија у последњих неколико година указује на активности НАТО без преседана крај њених западних граница. НАТО шири своје иницијативе и назива их „одвраћањем од руске агресије“. Москва је више пута изражавала забринутост због повећања снага алијансе у Европи. Прес-секретар председника Русије Дмитриј Песков изјавио је раније да Русија не представља претњу никоме, али и да она неће занемарити радње које су потенцијално опасне за њене интересе.

Спутњик

Коментари: