ВИДЕО: Руски војници показали „тенковски валцер“

Елементе који су покретали легендарни Т-72 на ограниченој локацији, познатији као „тенковски валцер“, демонстрирали су тенкисти Јужног војног округа током војно-техничког форума „Армија-2019“. Догађај у Самбеку, близу Таганрога, отворен је 28. јуна.

Осам возила тежине више од четрдесет тона изводило је упечатљиве фигуре са мелодијама валцера и уз локалну подршку ансамбла спортских и балетских плесова. Видео показује да се четири Т-72 крећу синхронизовано, те да је минимална удаљеност између њих смањена на педесет центиметара. Истовремено, тенкисти не чују ритам музике, већ делују на јасно дефинисаним покретима у датом квадрату. Ова бројка је први пут изведена у Јужном војном округу.

Догађај у Самбеку састоји се из два дела: статичких и динамичких приказа војне опреме и малог оружја. Изложба оружја, на којој је представљено више од 80 комада опреме, отворена је за посетиоце од петка до недеље. Динамичка демонстрација способности укључује демонстрације војника специјалних снага, укључујући пуцање и блиску борбу, тенк валцер, демонстрацију тенкова, борбених возила пешадије и ракетних система противваздушне одбране, авионски лет са имитацијом тактичког напада.

Самбекова висораван је сама по себи препознатљиво место за регион Ростова. У лето 1943. године ту су почеле борбе, након чега је Таганрог ослобођен од нацистичке окупације. Данас се овде налази велики меморијални комплекс, а до 2020. појављиће се и музеј.

Коментари: