И после Плахотњука Демократска странка Молдавије наставља свој курс ка Западу

Судбину олигарха Владимира Плахотњука, који је одлучио да напусти функцију у Демократској странци Молдавије, поделио је цело руководство политичке формације.
И после Плахотњука Демократска странка Молдавије наставља свој курс ка Западу

Такву изјаву дао је бивши премијер Републике Павел Филип након састанка политичког савета странке.

Он је рекао да је већину времена руководство ДПМ-а разговарало о направљеним грешкама и даљим перспективама, и на крају, након што је Владимир Плахотњук, који је напустио место лидера странке, оставио потпредседнике и главног саветника.

Дана 27. јула Демократска странка чека ванредни конгрес, током којег ће бити изабрано ново руководство, па чак и нови идеолошки програм. Истовремено, про-западни курс Демократске странке не планира да се промени.

Као што је раније известио Невс Фронт, Демократска странка Молдавије, коју је недавно водио Плахотњук, одбила је признати коалицију Социјалистичке партије и проевропског блока АЦУМ, формиране након парламентарних избора. Демократска странка организовала је демонстрације на улицама Кишњева, али тај очајнички покушај да задржи власт није дуго трајао. Неколико дана касније, ПДМ је капитулирао, а Плахотњук је, заједно са својим блиским сарадницима, журно напустио земљу. Касније се испоставило да су покретач овога биле САД.

Коментари: