„Одлази!“ Нови захтев демонстраната у Грузији

Демонстранти у Тбилисију су 29. јуна, десетог дана од почетка протеста у престоници Грузије, започели масовну шетњу са захтевом да министар унутрашњих послова Грузије Георгије Гахарија поднесе оставку.

Учесници поворке крећу се централном авенијом Руставели у правцу Трга слободе. Демонстранти носе заставе Грузије и Европске уније, као и плакате са натписима „Одлази!“. У шетњи учествују и опозиционе странке и њихове присталице, као и становници осталих регија.

Нереди у Тбилисију

У грузијској престоници 20. јуна почели су протести због тога што је током отварања Генералне седнице Међупарламентарне скупштине православља шеф организације, посланик Државне думе Русије Сергеј Гаврилов сео у фотељу председавајућег Парламента Грузије.

Он сам је објаснио да му је то место понудила грузијска страна, у складу с протоколом који налаже та врста скупова.

Касније је у центру града почео митинг којем се прикључила опозиција са захтевом да чланови Владе поднесу оставке.

У нередима је повређено 240 људи, а више од 300 особа је ухапшено.

Раније су демонстранти захтевали оставку председника Владе Ираклија Кобакидзеа, који је у међувремену напустио ту функцију. Истовремено, демонстранти су изнели нове захтеве — одржавање парламентарних избора 2020. године по пропорционалном систему, ослобађање ухапшених активиста и оставку министра унутрашњих послова. Изузев последњег, сви захтеви су испуњени.