Харадинај послао албанску робу на север уз пратњу РОСУ, радње остају затворене до даљег! (ФОТО)

КАО одговор на протест српских привредника који су због огромних такса у понедељак обуставили рад својих објеката премијер привремених институција у Приштини Рамуш Харадинај одлучио је да на север КиМ пошаље четири камиона са робом из албанских трговинских ланаца, и то под пратњом Кфора и косовских безбедносних снага!

Камиони с робом из албанских велепродаја у Бошњачкој махали, Фото И. Радуловић

Тако су се у понедељак по подне, у Бошњачкој махали у Косовској Митровици појавили камиони у којима је било уље из албанских велепродаја, као и остале намирнице и кућна хемија. Ту робу Срби су бојкотовали.

Овај подмукли план, да попут шверцера продаје намирнице испод цираде, Харадинај жели да активира како би пред светском јавношћу глумио нормалност и одржао таксе и поред притиска који је настао због затварања српских, ромских и горанских продавница у Косовској Митровици, Зубином Потоку, Лепосавићу и Звечану.

Камиони с робом из албанских велепродаја у Бошњачкој махали, Фото И. Радуловић

Први дан јула и почетак радне недеље за готово хиљаду радника у приватном сектору на северу Космета освануо је као привремено нерадан. Одлуку Удружења привредника да се због наметнутних такса из Приштине затворе продајни и производни објекти испоштовали су сви на северу.

Канатац је стављен на продавнице прехрамбене робе које су последњих недеља највише погођене антицивилизацијским мерама, а солидарност су показали и остали привредници који већ више од седам месеци муче муку са уведеном царином од 100 одсто на производе из централне Србије и БиХ.

– Показали смо јединство и сви су затворили објекте у знак протеста због ненормалног односа Приштине према привредницима на северу Космета – рекао је за „Новости“ председник Удружења привредника са севера КиМ Радош Петровић.

Камиони с робом из албанских велепродаја у Бошњачкој махали, Фото И. Радуловић

Он је истакао да ће радње остати затворене до даљег.

Сабласно је у понедељак било у Косовској Митровици, где је у најпрометнијем делу града, пешачкој зони од Споменика кнезу Лазару до главног моста на Ибру, пролазио тек покоји шетач између празних столова кафића. Осим угоститељских објеката, апотека, пекара, бутика, фризерских радњи… затворене су биле и посластичарнице и бурекџинице чији су власници Горанци, а било је и продавница у Бошњачкој махали, које држе Албанци, а које такође нису радиле.

Премијерка Ана Брнабић истакла је да је затварање радњи логична последица свега што се дешавало у последњих седам месеци:

– Упозоравали смо, али то није схваћено озбиљно у међународној заједници која није урадила ништа осим усмених позива да укину таксе. Прекидани су алтернативни правци, па је чак дошло до пуцања на камионе са храном и лековима. Надам се да ће Европа или САД сада реаговати иако нисам сигурна да имамо основе да то очекујемо. Бићемо спремни да помогнемо народу на КиМ.

Камиони с робом из албанских велепродаја у Бошњачкој махали, Фото И. Радуловић

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић упозорио је да је ситуација у покрајини на ивици хуманитарне кризе. Он је додао да Приштина таксама жели да натера српски народ да се исели из јужне покрајине:

– Седмомесечни терор Приштине над српским привредницима на КиМ који се хапсе, на чије се камионе пуца, чија роба са основним животним намирницама се одузима дозлогрдио је и добављачима, и власницима продавница, и продавцима и сви они су донели одлуку да затворе своје радње, у чему су их подржали и многи Албанци и Бошњаци који такође имају своје радње.

 

ТАЧИ: ПРЕДСТАВЉАЈУ СЕ КАО ЖРТВЕ

Харадинај је најавио да ће Влада, „заједно са косовским бизнисменима“, отворити привремене велепродајне центре на северу као одговор на „покушај Србије да симулира хуманитарну катастрофу“.

И Тачи је изјавио да на северу нема хуманитарне кризе, већ да је то „импровизација Србије да Србе са севера Косова представи као жртве“.

Е. В. Н.

http://www.novosti.rs/

Коментари: