Модернизован, двоструко побољшан, у рату тестиран -руски „Панцир-СМ“ (ФОТО, ВИДЕО)

НОВА ракета, моћни радар, модернизоване шасије и двоструко побољшане борбене карактеристике — тако би се могао описати нови руски руски противаваздушни ракетни систем кратког домета „Панцир-СМ“.

Модернизован, двоструко побољшан, у рату тестиран -руски „Панцир-СМ“ (ФОТО, ВИДЕО)

Тај систем ће бити последња линија одбране многих стратешки важних објеката у Русији, а такође ће штитити и противваздушне системе дугог домета, од напада из ваздуха.

Према речима министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, радови на производњи система се приводе крају, а највероватније ће бити завршени до 2021. године. Заменик команданта Ваздушно-космичких снага Русије Јуриј Грехов изјавио је у априлу да је „Панцир-СМ“ показао високу ефикасност приликом гађања малих мета, оборивши све дронове. Резултати су импресивни, јер су мале, беспилтоне летелице најтежа мета за системе противваздушне одбране.

Колико ми је познато, систем „Панцир-СМ“ ће бити опремљен новим радаром на бази фазне антенске решетке са активним емитерима. У поређењу са „Панциром-С1“, који је тренутно у саставу наоружања, код новог система значајно ће се повећати домет, побољшаће се селектовање мета и заштита од сметњи. Осим тога, произвођач је обећао нову ракету. Муниција ће бити отпорнија на преоптерећење – изјавио је главни уредник часописа „Арсенал отечества“ Виктор Мураховски.
Модернизован, двоструко побољшан, у рату тестиран -руски „Панцир-СМ“ (ФОТО, ВИДЕО)

ДВОСТРУКО ВЕЋА БРЗИНА

Раније је саопштено о новој ракети, која ће развијати двоструко већу брзину од стандардне муниције 57Е6Е коју користи „Панцир-С1“ (3.000 метара у поређењу са 1.300 метара у секунди). Домет противваздушног ракетног система ће бити повећан до 40 километара, што је упоредиво са противавионским ракетним системима средњег домета, а радијус детекције мета ће се повећати са 36 на 75 километара.

Системи „Панцир-СМ“ ће бити произведени у две верзије — ракетној (24 ракете у систему) и ракетно-топовској (12 ракета у систему). Осим тога, разматра се могућност инсталирања четири мале противваздушне ракете у свакој лансирној станици, у циљу борбе против малих мета, као што су беспилотне летелице, вишецевни бацачи ракета и минобацачи.

Основу за систем „Панцир-СМ“ чини шасија КамАЗ-53958 „Торнадо“ са формулом 8х8 и носивошћу од 25 тона. Снага мотора од 550 коњских снага ће омогућити противваздушном систему да достигне брзину до 90 километара на час. Кабина је спојена са „Тајфуном-К“, у потпуности је оклопљена и може да издржи удар оклопно-пробијајућег запаљивог метка из снајперске пушке „Драгунов“.

– Важно је да, за разлику од постојећег система, „Панцир-СМ“ неће бити само уврштен у састав противваздушне одбране Ваздушно-космичких снага Русије, него ће бити инсталиран и на бродовима Ратне морнарице у појединим пројектима. Колико ми је познато, копнене снаге не разматрају уврштавање овог система у наоружање својих структура противваздушне одбране, јер имају за циљ да раздвоје противваздушну артиљерију и противваздушне ракетне системе – истакао је Мураховски.
Модернизован, двоструко побољшан, у рату тестиран -руски „Панцир-СМ“ (ФОТО, ВИДЕО)

ИСКУСТВА ИЗ СИРИЈЕ

Систем „Панцир-СМ“ развијан је на основу искуства употребе „Панцира-С1“ током ратних операција у Сирији. Неколико противваздушних ракетних система су још 2015. године пребацили у ваздушну базу „Хмејмим“ како би покривали групације руских трупа. Системи су успешно одбијали нападе терориста.

„Панцири“, који су део сиријске противваздушне одбране, активно су учествовали у одбијању ракетног напада САД и њихових савезника на објекте на територији земље.

Системи „Панцир-С1“ су 14. априла 2018. године уништили 23 од укупно 25 мета. Ове године, системи су, заједно са противваздушним системом „Тор-М1“, оборили 27 ракета, које су терористи усмерили на базу „Хмејмим“.

Високи показатељи ефикасности резултати су прецизних исправљања грешака. Виктор Мураховски је истакао да су на почетку сиријске операције, у којој су учествовале руске трупе, кружиле гласине о недовољно прецизном раду система „Панцир“ у уништавању беспилотних летелица и других малих мета.

Међутим, према речима стручњака, данас војска тврди да је ефикасност ових противваздушних система — близу сто одсто. Постаје очигледно да ће нови системи „Панцир-СМ“ постићи апсолутну прецизност.

(rs.sputniknews.com)

 

 

Коментари: