Салвини прихватио позив да посети Србију

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић данас је у телефонском разговору са потпредседником Владе Италије и министром унутрашњих послова Матеом Салвинијем изразио спремност српске полиције за унапређење сарадње са италијанским колегама, посебно у области ирегуларних миграција.

Стефановић је оценио да само заједничке и координисане активности у овој области, са посебним акцентом на сузбијање трговине људима, кријумчарења људи и фалсификовања докумената, дају резултате у овој борби.

Како је навео, Србија је спремна као и до сада да буде део заједничког и јединственог одговора Европе на мигрантску кризу, а у њеном решавању сарадњу са Италијом сматра као једном од приоритетних.

У телефонском разговору двојице министара разматрана је и помоћ италијанске полиције у подизању капацитета српске полиције, нарочито у унапређењу активности граничне полиције у складу са стандардима ЕУ.

Салвини је подсетио да је Италија годинама уназад оптерећена повећаним приливом миграната са севера Африке и да су из тог разлога надлежне италијанске службе веома посвећене решавању овог проблема.

Како је рекао, Италија је спремна да унапреди квалитет сарадње са свим релевантним партнерима у овој борби, а посебно са Србијом, с обзиром да је реч о транзитној земљи на „балканској рути“.

Стефановић је позвао Салвинија да посети Србију, што је италијански министар прихватио.