Свемирски брод „Метеор М 2.2“ на ракети-носачу „Сојуз 2.1б“ успешно је лансиран са космодрома „Восточни“ у Амурској области Русије.

У космос полеће руски свемирски брод „Метеор М 2.2“

У космос полеће руски свемирски брод „Метеор М 2.2“

Опубликовано Sputnik Србијa Четверг, 4 июля 2019 г.

Међуорбитални тегљач „Фрегат“ са руским метеоролошким сателитом „Метеор М“ број 2.2 и 32 мала сателита одвојио се од треће фазе ракете „Сојуз 2.1б“.

Очекује се да ће 50 минута након полетања ракета изаћи у орбиту на висину од 832 километра. Тегљачу ће бити потребно још 3,5 сата да изведе у орбиту сателите Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Немачке, Тајланда, Чешке, Шведске, Француске, Естоније и Еквадора, као и руске „Сократ“, „ВДНХ-80“ и „АмурСат“.

Ово је прво овогодишње лансирање са новог руског космодрома. Последње лансирање сличног сателита „Метеор-М“ број 2-1 са космодрома „Восточни“ у новембру 2017. године било је неуспешно. Ракета је нормално лансирана са сателитом и 18 малих уређаја, али тегљач није успео да их изведе у орбиту због погрешних алгоритама.

Лансирање сателита посматрали су секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев, вицепремијер Јуриј Борисов и директор „Роскосмоса“ Дмитриј Рогозин.

Космодром „Восточни“ је први у Русији цивилини космодром предвиђен за припрему и лансирање свемирских бродова у научне, социјално-економске и комерцијалне сврхе.

Спутњик

Тагови: ; ;