Владимир Путин: Надам се да ће Италија објаснити ЕУ штету проузроковану санкцијама Русији

Руски председник Владимир Путин затражио од италијанског премијера Ђузепеа Контеа помоћ у поправљању односа Русије и ЕУ и у обустављању санкција Москви.

Владимир Путин: Надам се да ће Италија објаснити ЕУ штету проузроковану санкцијама Русији
© SPUTNIK / ИЛЬЯ ПИТАЛЕВ
Председник Русије Владимир Путин на самиту Г20 у Јапану
Он је након састанка са Контеом изразио наду да ће Италија објаснити ЕУ штету узроковану економским санкцијама које су ЕУ и САД увеле Русији након анексије Крима 2014. године, преноси АП.

„Европске земље су пропустиле шансу да на руском тржишту продају робу вредну милијарде. То значи губитак за све нас“, рекао је Путин.

Према његовим речима, због санкција Русија је изгубила око 50 милијарди долара од 2014. године, али су земље ЕУ претрпеле већу штету. Путин је рекао и да се нада да ће нови лидери Европске комисије коначно сагледати штету анти-руских санкција и покушати да изграде добре односе са Русијом.

Италијански премијер Ђузепе Конте рекао је да ће Италија покушати да помогне у обнови односа Русије и ЕУ. Он сматра и да Москва може да игра кључну улогу у решавању различитих регионалних сукоба.

„Сагласили смо се да постоји потреба за инклузивним приступом и отвореним дијалогом како би се почело са решавањем кључних регионалних криза, од Либије до Сирије, од Украјине до Венецуеле. Уверен сам да Москва може да игра фундаменталну улогу у решавању ових криза“, навео је Конте на свом налогу на Фејсбуку.

Италијански премијер истакао је да су током разговора обе стране имале прилику да детаљно разговарају о низу питања и ојачају снажне односе између две земље.

Коментари: