Управа полиције у Улцињу забранила је Митрополији црногорско-приморској да литургију поводом Ивањдана одржи у Цркви Светог Јована у Свачу код Владимира. «Вијести» незванично сазнају да ће празник бити обележен, а из улцињске парохије још не знају.

Полиција је окупљање унутар сакралног објекта, који је годинама предмет археолошких истраживања, забранила на захтев локалне власти, која је пре неколико дана осудила најављене активности Митрополије црногорско-приморске у древном граду, пишу Вијести.

Парох улцињски, протојереј Синиша Смиљић, рекао је Вијестима да је шокиран одлукама власти и полиције.

Смиљић је потврдио да је полиција забранила скуп унутар објекта, али није одговорио на питање да ли ће се и где одржати литургија: «Не знамо још ништа, видећемо».

Појединачно најјача албанска партија Форца, позвала је јуче на очување реда, мира и међурелигијског и међуетничког склада, остајући при осуди намере СПЦ «да литургију одржи на територији насељеној неправославним становништвом».

Вијести сазнају да ће литургија бити одржана у недјељу ујутро, а полиција ће на терену бити од раних јутарњих сати.

«Нема потребе за дизањем тензија. Ником се не бране верска окупљања само где се то може, то и држава јемчи. Уверени смо да ће скуп протећи у најбољем реду», рекао је Вијестима саговорник из полиције.

Долазак митрополита Амфилохија још није известан.

Лани у исто време, мештани Владимира и околних села спречили су митрополита Амфилохија да са свештенством и верницима приступи унутрашњости цркве.

Након почетних тензија, литургија је ипак одржана испред објекта.

VIJESTI.ME

Тагови: ; ;