Москва је остварила значајне успехе у стварању препреки за интеграцију балканских држава у ЕУ и НАТО, тврди у свом извештају Институт за безбедносне студије при ЕУ (ЕУИСС), који је забринут због „утицаја“ Русије на Западни Балкан.

У извештају посвећеном „руској тактици дестабилизације на Западном Балкану“, у који је имала увид телевизија РТ, оцењује се да Русија, наводно, настоји да постигне главни циљ, а то је — да земље овог региона скрене са курса ка „јединственој Европи“.

„Основни циљ Русије на Западном Балкану јесте да уведе мултиполарност, схваћену као међународни поредак, која одбацује европску интеграцију као организациону идеју регионалног поретка и успоставља „директорат“ великих држава, који ће се бавити питањима конкуренције и сарадње у региону“, наводи се у извештају.
Одоговор на „Источно партнерство“

Како преноси РТ, у документу се говори и о циљевима руске регионалне политике на Балкану. Наводи се да је „руска тактика дестабилизације“ на Балкану одговор на политику коју Европска унија води у односу на земље укључене у програм „Источно партнерство“ (Азербејџан, Јерменија, Белорусија, Грузија, Молдавија и Украјина) и која, према мишљењу Москве, дестабилизује ситуацију у тим земљама. Осим тога, по мишљењу европских аналитичара, то је и покушај да се одврати пажња Брисела од развоја односа са овим државама.

Уз то, како се наглашава у извештају — задатак Русије је да снизи ефикасност Европске уније на Западном Балкану.

„У том смислу, веома су карактеристичне субверзивне акције (као што је подстицање протеста) и дипломатски напори (попут покушаја да се оспори легитимност споразума), које је Русија предузимала како би минирала решавање питања између Грчке и Северне Македоније у вези са именом државе, или њена подршка крајње спорном референдуму у Републици Српској у вези са прославом Дана републике“, наводи се у документу.

У ЕУИСС истичу и да ће у наредних неколико година регионална стратегија ЕУ захтевати не само супротстављање „непријатељским акцијама Русије“, већ и енергичније покушаје да се стимулишу и да се подрже дубље реформе.

Према мишљењу стручњака Института — Европска унија може да понуди повољан сценарио за развој балканског региона.

„За разлику од Русије, ЕУ може да понуди атрактиван модел, а поседује и финансијску моћ, која је неопходна за успех. Међутим, да би се искористиле те предности, потребна је, као и пре, снажна политичка одлучност“, објашњава се у документу.

Москва је више пута изјављивала да поштује избор балканских држава. Руски председник Владимир Путин је напоменуо да приступање Србије Европској унији ни на који начин неће утицати на билатералну сарадњу.

„Поштујемо курс приступања ЕУ, који је изабрало српско руководство; за разлику од западних партнера, не покушавамо да ставимо Србију пред вештачки избор: или сте са Русијом, или сте са Европском унијом“, рекао је Путин.

Тагови: ; ; ; ; ;