Представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Дезир у извештају о делатности своје канцеларије испричао је о случајевима дискриминације против новинара агенције Спутњик, затраживши његову реакцију.

Дезир је представио савету ОЕБС-а извештај о делатности канцеларије за период од 22. новембра 2018. године до 4. јула 2019. године.

Он је 8. фебруара изразио забринутост канадских власти у вези са случајем када је новинарима Спутњика и Риа Новости одбијена акредитација за састанак шефова дипломатија „Групе Лима“ 4. јула.

Дезире је на својој званичној страници на Твитеру 28. маја изразио забринутост у вези са ситуацијом са уредником литванског Спутњика Маратом Касемом на аеродрому Виљнуса — новинара су ухапсили и затворили за њега улазак у земљу, и то на пет година.

Како је нагласио Дезир — 19. јуна је добио писмо од руских власти, у којем се изражава забринутост позивом литванског Парламента да се блокира приступ сајту Спутњик Литванија. Он је нагласио и да пажљиво прати развој ситуације у вези са тим случајем.

То нису сви случајеви дискриминације против новинара Спутњика, који су се десили у свету у овом периоду. РИА Новости редовно моли Дезира — да прокоментарише овакве инциденте против агенције Спутњик, али и против других медија.

Тагови: ; ;