Зближавање Русије и Украјине је неизбежно, као што је и неизбежан савезнички однос између две државе, сматра руски лидер Владимир Путин.

„Мислим да је то неизбежно. У сваком случају, неизбежна је изградња нормалних, пријатељских, рекао бих и више него пријатељских, савезничких односа. На крају ћемо ипак доћи до тога. Зближавање је неизбежно“, рекао је Путин у новом филму америчког режисера Оливера Стоуна „У борби за Украјину“, који је приказан на фестивалу у италијанској Таормини.

Руски лидер је констатовао да пропаганда актуелних власти у Украјини, које оптужују Русију за трагичне догађаје из 2014. године, отежавају односе између две државе.

Снајпери у Грузији
Путин је саопштио да му је познато да су грузијски снајперисти учествовали у догађајима на Мајдану, али у потпуности искључује да је тадашње украјинско руководство употребило силу за завођење реда.

„Знам да тадашње актуелне власти на челу са председником Јануковичем нису користиле војску, нити су желеле да дају повод опозицији да употреби силу“, сматра руски председник.

Он је додао да му је Јанукович више пута говорио „да му на памет није падала идеја да употреби силу против цивила, чак ни против људи који су узели оружје у руке“.

„У потпуности искључујем да је он то могао да уради, док су они који су тражили повод за државни удар то могли“, нагласио је Путин.

Спутњик

Тагови: ; ; ; ;