Салвини затворио највећи мигрантски центар у Европи

Министар унутрашњих послова Италије Матео Салвини затворио је мигрантски центар на Сицилији, највећи у Европи, и истакао да је од његовог доласка на власт смањен долазак миграната, преноси АП.

Матео Салвини

Салвини је у Минеу, на Сицилији, рекао да је број миграната у центрима смањен са 182.000 прошле године, на садашњих 107.000.

Подаци Министарства унутрашњих послова показују да је 3.073 миграната стигло у Италију ове године, у поређењу са 17.000 у истом периоду прошле године, односно 85.000 годину раније.

Салвини одбија да дозволи хуманитарни прихват миграната у италијанске луке, али неки бродови са мигрантима ипак стижу у Италију без дозволе.

Италијанска влада планира дати више средстава у борби против миграната изјавио је Салвини, преноси Ројтерс.

Након оштрог пада броја долазака миграната у последњих неколико месеци, долазак у јуну се повећао нарочито са људима који кријумчаре мигранте.

Италија планира да повећа своје морске и ваздушне патроле како би покушале да уоче трафиканте пре него што уђу у локалне воде, а Либији ће дати 10 моторних чамаца обалске страже.

Салвини је такође писао свом тунишком колеги позивајући га да учини више да заустави одласке и да брзо прихвате оне који су ухваћени како беже.

У протеклих 18 месеци, највећи број миграната дошао је из Туниса, за разлику ранијих година када су долазили углавном из подсахарске Африке.

Иначе, капетан спасилачког брода за спасавање миграната, Немица Карола Ракете ухапшена је почетком јула након што је пристала са бродом у италијанску луку, што је било супротно наредби италијанског министра унутрашњих послова, па је после пуштена из притвора.

РОЈТЕРС, ФОНЕТ