Изградња наставка турског тока у Бугарској није почела, што угрожава његово делимично покретање до краја ове године. Према речима оператера бугарског гасног система Булгартрансгаз, одлука о промени победника тендера за изградњу гасовода од 474 километра до границе са Србијом поништена је од стране Комисије за заштиту конкуренције због протеста саудијског конзорцијума Аркад. Раније, у априлу, Аркад је победио на тендеру, јер је понудио најнижу цену од 1,3 милијарде евра и обећао да ће изградити главну линију за 250 дана. Међутим, конзорцијум није на време доставио потребну документацију, а нови победник тендера је «Гасни развој у Бугарској» (ГДЕБ) италијанске компаније Бонати С.П.А., немачке С.П.А. и бугарске ћерке компаније луксембуршке Компетишн дивелопмент Сарл, која је повезана са металуршком фирмом ТМК Дмитрија Пумпјанског.

 

Изградња наставка «Турског тока» још није почела, иако је до краја године остало мање од 180 дана, а изградња ће трајати 250 дана. Булгартрансгаз је 4. јула објавио да је Комисија за заштиту конкуренције поништила одлуку компаније о промени победника након протеста саудијског конзорцијума «Аркад» и прогласила је одлуку илегалном.

«У овом случају даље се може очекивати следеће — жалба на одлуку Закона о кривичном поступку бр. 741/27/06/2019 у већу од три члана Врховног управног суда (ВАС) у прописаном року од 14 дана или закључивање споразума с првим победником», рекао је оператор бугарског транспортног система гаса.

Додали су да, с обзиром на стратешки значај пројекта са становишта обезбеђења сигурности снабдевања гасом не само за Бугарску, већ и за Европу и регион у дугорочном периоду, Булгартрансгаз ће анализирати одлуку контролног органа и одлучити о накнадним акцијама. У сваком случају, суђење ће трајати најмање месец дана, наводи се у Булгартрансгазу.

Занимљиво је да је тендер од почетка био праћен жалбама, што је и разлог за претпоставку да изградњу наставка «турског тока» желе да одложе. Тендер је требало да се заврши 6. фебруара, али је жалбу поднела бугарска АД Атоменергоремонт, која је хтела да учествује у њему. Након тога, “Аркад” је каснио са доставом докумената, а сада и компанија J. Christoph E & P Service покушава да оспори избор новог победника.

Заменик директора Фонда за националну енергетску безбедност Алексеј Гривач сматра да се све од самог почетка креће у правцу ометања рокова за реализацију пројекта.

«Времена је мало. Бугарска влада треба да буде чврста“, каже стручњак.

Како је саопштио ЕАДејли, у јануару је Булгартрансгаз завршио аукцију о капацитетима за снабдевање гасом и његовим транзитом у Србију од 1. јануара 2020. године. Планирано је да већ следеће године испоруче 4 милијарде кубних метара у суседну земљу, а од 2021. године цео обим треба да премаши 12 милијарди кубних метара. «Булгартрансгаз» није објавио победнике тендера, али је познато да су два од три учесника представљала Булгаргаз, Газпром и швајцарску МЕТ групу.

Разлози за аукцију су поред капацитета били и добијање аванса од добављача, од које ће «Булгартрансгаз» градити инфраструктуру.

Суспензија конкурса за изградњу бугарске инфраструктуре за «Турски ток» довела је до тога да су у Бугарској, у фебруару, почели да говоре о томе да земља неће имати времена да испуни своје обавезе на време и да зато може пасти под санкције «Газпрома».

Бугарски стручњак Васко Начев изјавио је локалној телевизији Прес да је обећање о изградњи дела гасовода од 474 километра за 10 месеци бајка. И то, по његовом мишљењу, аутоматски осуђује земљу на санкције од стране Газпрома који ће пак с друге стране бити принуђен да користи украјинску руту.

Београд је већ почео изградњу деонице од границе са Бугарском до Мађарске. Српски министар спољних послова Ивица Дачић је на састанку са својим руским колегом Сергејем Лавровом изјавио да је Србија почела изградњу своје деонице без чекања на изградњу до границе са Србијом у Бугарској. Министар енергетке Александар Антић је са своје стране напоменуо да се градња тренутно одвија у седам праваца и да ће бити завршена до краја ове године.

Први огранак гасовода Турског тока биће употребљен за снабдевање Турске руским гасом, а други за снабдевање југоисточне Европе.

Тагови: ; ; ; ;