Климкин: Три предлога за супротстављање Русији

Министар спољних послова Украјине Павел Климкин навео је три предлога под којима Кијев, по његовом мишљењу, може да се „супротстави“ Русији.

Климкин: Три предлога за супротстављање Русији
Министар спољних послова Украјине Павел Климкин (фото: Лола Ђорђевић)

Према речима министра, ради се о „јасној стратегији, координисаности акција и подршци међународних партнера“, написао је Климкин на свом налогу на Фејсбуку коментаришући предлог председника Украјине Владимира Зеленског руском колеги Владимиру Путину да се у Минску одрже преговори уз учешће станих лидера о питању Крима и сукобу у Донбасу.

С тим у вези портпаро Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће се тај предлог размотрити.

Украјински министар спољних послова такође је навео да Зеленски не би требало да комуницира са Путином „на исти начин“ као са бившим председником Петром Порошенком током предизборне кампање.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба, и у „нормандијском формату (Русија, Француска, Немачка, Украјина). Међутим, и након споразума о примирју између сукобљених и даље долази до размене ватре.

 

Спутњик

Коментари: