Рано да се говори о обнови летова за Грузију

Кремљ сматра да је преурањено да се говори о обнављању летова за Грузију и да ће се ситуација пратити, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

Рано да се говори о обнови летова за Грузију

„Не може се искључити обнова летова и, наравно, надамо се да ће се пре или касније то догодити. Али за сада, с обзиром на снажну поларизацију грузијског друштва и антируских, русофобичних појава са екстремистичким тоновима, постоји објективна опасност да се у Грузији налази велики број руских туриста“, одговорио је Песков на питање када би могли да се обнове летови за Грузију и од чега то зависи.

Он је нагласио да је забрана летова у ту земљу била неопходна мера.

„Сходно томе, ситуација ће се стално пратити и чим се појаве знакови да се ситуација у Грузији нормализовала и да је нестала и најмања претња за руске туристе, која је резултат таквих русофобичних појава, тада ће бити времена за анализу и доношење неких других решења. За сад је рано да се о томе говори”, додао је портпарол Кремља.

У грузијској престоници 20. јуна почели су протести због тога што је током отварања Генералне седнице Међупарламентарне скупштине православља шеф организације, посланик Државне думе Русије Сергеј Гаврилов сео у фотељу председавајућег Парламента Грузије.

Касније је у центру града почео митинг којем се прикључила опозиција са захтевом — да чланови Владе поднесу оставке. У нередима је повређено 240 људи, а више од 300 особа је ухапшено.

У недељу 7. јула увече водитељ Георгиј Габунија започео је свој ауторски програм „П. С.“ на телевизији „Рустави 2“ псовањем руског председника Владимира Путина, иако медији нису пренели шта је конкретно рекао. Велики број корисника друштвених мрежа у Грузији осудио је Габунију и изразио забринутост да би грузијско-руски односи могли додатно да се погоршају.

Изјаве водитеља осудили су и председник и премијер Грузије. Касније се компанија званично извинила због опсценог језика у програму.

Министарство спољних послова Грузије оценило је испад водитеља као покушај да се унесе тензија у односима између земаља.

 

Спутњик

Коментари: