Државни секретар Министарства унутрашњих послова Биљана Поповић Ивковић разговарала је са амбасадором Мексика Марком Антониом Гарсијом Бланком о аргументима Србије против поновног разматрања захтева такозваног Косова за чланство у Интерполу.

«Понављање кандидатуре такозваног Косова за пријем у чланство представља злоупотребу механизама и правила Интерпола и потпуно занемаривање и непоштовање одлуке коју је Генерална скупштина Интерпола донела прошле године, када је захтев такозваног Косова одбијен», истакла је Поповић Ивковић.

Она је указала да би пријемом такозваног Косова у Интерпол била прекршена правила те међународне полицијске организације, која дефинишу да државе чланице могу бити искључиво чланице Уједињених нација и државе са статусом посматрача у УН.

Државни секретар се захвалила Мексику на подршци Републици Србији и поштовању међународног права током прошлогодишњег гласања о захтеву за пријем у Интерпол такозваног Косова.

Амбасадор Гарсија Бланко истакао је да међународно право мора да се поштује и нагласио да Сједињене Мексичке Државе нису признале такозвано Косово и да ће принципијални став те државе поводом кандидатуре такозваног Косова у Интерпол остати непромењен.

Поповић Ивковић и Гарсија Бланко истакли су искрено пријатељство које повезује Србију и Мексико и заједничке циљеве и интересе на очувању мира и међународне стабилности.

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;