Фестивал руске класичне музике «Кустендорф класик» отворен је у среду вече у српском етно селу Дрвенград (Кустендорф, Мећавник) наступом познатог руског виолисте Јурија Башмета. Почетак фестивала најавио је организатор, познати српски режисер.

Ове године, фестивал који се одржава од 2013. године под покровитељством «Гаспром Нефт» одржава се седми пут али први пут под називом «Кустендорф класик».Како су саопштили организатори, од ове године се сви пројекти Кустурице обједињују под једним називом. Дакле, бренд Кустендорф сада «уједињује све облике уметности — биоскоп, позориште и класичну музику».

Свечано вече почело је представом  кратког филма «Пулс» у режији Дамира Романова. Главну улогу у овом сатиричком филму одиграли су српски и руски глумац Милош Биковић, који је и почасни гост фестивала.

Потом је заменик шефа Россотрудничности, Александар Радков, Емиру Кустурици уручио највећу награду агенције — почасни знак «За пријатељство и сарадњу» за развој хуманитарних односа између Русије и Србије. Он је такође позвао режисера, кога је назвао «светлим симболом народне дипломатије», да прослави 95. годишњицу рада агенције, која ће бити прослављена 2020. године.

Заузврат, Кустурица се захвалио Газпром Нефту за помоћ у организацији пројекта.

„Желим да се захвалим свима и још једном се захвалим Газпром Нефту што сте помогли да се организује фестивал, који је већ постао мала традиција. У тешким годинама, када се култура гура на периферију, у Мећавнику имамо три фестивала сваке године. који се противи маргинализацији културе, а само захваљујући култури на крају крајева српски народ и може преживети , “рекао је он.

 

Тагови: ; ;