Председник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта изјавио је, поводом данашње комеморације Бошњацима у Поточарима, да је веома значајно у међународној и домаћој јавности стално понављати неспорну чињеницу да се Сребреница не може свести само на 1995. годину, те подсећати на бруталне злочине над Србима који су томе претходили.

«Муслиманске снаге на челу са Насером Орићем су од 1992. до 1995. године извршиле бруталне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима, запалиле и опљачкале велики број српских села и заселака у средњем Подрињу. За убијање Срба у Сребреници у средњем Подрињу нико није осуђен пред Хашким трибуналом» — истакао је Линта.

Према његовим речима, јасно је да су Међународни суд правде у Хагу и Хашки трибунал имали задатак да суде само српском народу и то су политичке пресуде које немају везе са истином и догађајима на терену, саопштено је из Савеза Срба из региона, чији је Линта председник.

«Западни центри моћи, ако заиста желе трајни мир, стабилност и помирење у БиХ морају да промене политику и помогну да се утврди стварна истина о страдању Срба, Бошњака и других народа у Сребреници и средњем Подрињу, да се једнако поштују све невино страдале жртве из протеклог рата и да сви који су чинили злочине треба да одговарају» — рекао је Линта.

Он је поновио да је бесмислена и апсурдна тврдња да је Војска Републике Српске 1995. године починила геноцид у Сребреници.

Линта је нагласио да је реч о срамној пропаганди западних центара моћи чији је циљ да се у светској јавности додатно оправда безочна лаж да су Срби у одбрамбено-отаџбинском рату у БиХ тобоже били агресори и злочинци, а Бошњаци невине жртве које су водиле ослободилачки рат.

«Изјаве најважнијих сведока о догађајима у Сребреници 1995. године у медијима и на суђењима у Хагу јасно показују да је циљ био, не да се утврди истина и шта се стварно догодило на терену, већ да се испричају што екстремније приче о страдању Бошњака од Војске Републике Српске» — оцијенио је Линта.

Он је закључио да је апсурдно изједначавати осветничко убијање једног малог дела ратних заробљеника, што јесте злочин, са геноцидом који представља уништавање целог народа.

У Меморијалном центру у Поточарима, код Сребренице, данас се обележавају 24 године од бошњачког страдања у овој општини.

Тагови: ;