У замрзава сарадњу с Турском због илегалног бушења под морем

ЕУ ће на одређено време обуставити разговоре на високом нивоу с Анкаром, због „илегалног“ бушења морског дна у потрази за гасом и нафтом код обала Кипра.

Брисел ће обуставити и преговоре о споразуму о ваздушном саобраћају, а замрзнуће и финансијска средства намењена Турској за наредну годину.

Тако се наводи у нацрту саопштења у који је Ројтерс имао увид. Додаје се да ће о заједничкој одлуци ЕУ, чија коначна верзија у међувремену може да буде измењена, данас расправљати изасланици држава-чланица Уније на састанку у Бриселу, са циљем да саопштење буде усвојено у понедељак када се буду састали министри спољних послова земаља европског блока.

„У светлу континуираних и нових илегалних активности Турске у вези са бушењем, ЕУ да суспендује преговоре о Свеобухватном споразуму о ваздушном саобраћају и слаже се да до даљњег не одржава састанке дијалога који се воде на високом нивоу“, пише у саопштењу.

У њему даље стоји да „Савет (ЕУ) подржава предлог Европске комисије за смањење претприступне помоћи за Турску за 2020. годину и позива Европску инвестициону банку да поново размотри давање позајмица Турској, пре свега када је у питању задуживање турске државе на тржишту хартија од вредности“.

Такође се наводи да ће ЕУ бити спремна на увођење још рестриктивнијих мера уколико Турска настави са бушењем.

Коментари: