У Поточарима, код Сребренице, данас је завршена комеморација посвећена обележавању 24 године од страдања Бошњака.

Након обраћања званичника, одавања поште страдалим и полагања цвијећа у Меморијалном центру, уследио је верски обред и укоп делова посмртних остатака 33 идентификована Бошњака.

Ове године било је много мање страних делегација и званичника на комеморацији него претходних година, посебно са Запада и углавном су били нижерангирани чланови дипломатског кора у БиХ.

Комеморацији су, између осталих, присуствовали високи представник у БиХ Валентин Инцко, специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк, председник Хашког механизма Кармел Ађијус, амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон, амбасадор Турске Халдун Коч и председник Собрања Северне Македоније Талат Џафери.

Присуствовали и чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, делегације Турске и арапских земаља, представници међународних организација у БиХ и званичници из Федерације БиХ. Цвеће је положио и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко изјавио је новинарима да је дошао у Поточаре да ода почаст жртвама и јер је најстарије људско право достојанствена сахрана.

Вигемарк је рекао да је потребно наставити тражење несталих, што финансира и ЕУ, те да на том питању треба и даље радити и створити услове да сви нестали буду ексхумирани и достојно сахрањени.

Осим екипа три телевизијске куће које су уживо преносиле комеморацију, остали новинари нису имали приступ у комеморативну халу у којој су се обраћали званичници.

Данашњи скуп у Поточарима протекао је мирно, а обезбеђују га Полиција Републике Српске са другим безбедносним агенцијама у БиХ.

За разлику од синоћ, када су у Меморијални центар стигли учесници разних маршева и похода са ратним заставама такозване Армије БиХ, те Ирана, Албаније и САД, данас је тај декор изостао и биле су примјетне само понека ратна и једна албанска застава.

Режим саобраћаја на путевима који воде према Сребреници данас је измењен и на појединим раскрсницама било је краћих застоја, али се очекује да ће до 17.00 часова саобраћај бити нормализован.

У Сребреници су данас и сутра нерадни дани због данашњег обележавања 24 године од бошњачког страдања и сутрашњег парастоса за погинуле и убијене Србе на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице, којима је на јучерашњој комеморативној сједници Скупштине ове општине одата почаст.

РТРС

Тагови: ;