Аустралијиски рониоци су успели су да сниме један потпуно невероватан призор. Они су «ухватили тренутак» када једна велика бела ајкула уједа другу и наноси јој смртоносне повреде.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/SURZet

Драматичан снимак приказује неман од преко три метра дужине, коју нападају много веће ајкуле док она једе мамац поред рибарског чамца.

Брутални напад, који је био фаталан, завршио се великим угризом на средини трупа ајкуле жртве. Ускоро је уследио још један такав ујед.

«Ово је огромна ајкула, дугачака 3 и по метра. Али погледајте само величину тог угриза! То је огромно! То је огромна количина енергије која вам је потребна да бисте тако угризли другу ајкулу.»

«И сами морате да будете прилично велики», прокоментарисао је снимак професор Марк Микен из Аустралијског института за поморске науке, за Натионал Геограпхиц ЊИЛД.

Микен истиче да су сви морски пси канибали — чак и велике беле ајкуле. Новија истраживања показују да морски пси једни друге једу хиљадама година уназад.

Иначе, ови изузетно ретки снимци представљају део серијала који се бави истраживањем живота предатора, који у дивљини нападају припаднике сопствене врсте.

www.b92.net

Тагови: ; ; ;