Француски медији спровели су истрагу о томе како је настао такозвани «панамски досије». Новинари су успели да успоставе не само купце овог глобалног информационог попуњавања,али и траг којим су се дистрибуирале публикације широм света које су фалсификовалe или покушавале да оцрне Русију. Међу њима су били и руско говорећи — Медуза и Новаиа Газета.

Фото: reseauinternational.net

Неколико француских публикација одмах је објавило резултате заједничке истраге о стварном пореклу порекла «панамске архиве», која је прије неколико година узроковала велики пораст у свету. Досије је послужио као извор многих негативних публикација о Русији, јер је укључивао имена многих Руса. Оснивач сајта Викиликс, Џулијан Асанж , објавио је 2016. године да су Сједињене Државе организирале «велико цурење» великих размера, и није било случајно да у овом документу нема информација о америчким грађанима.

Као што је француски РезоИнтернационал сазнао, у јуну 2015. године, то јест, неколико месеци пре објављивања панамских докумената, одржан је затворени састанак између представника америчког Стејт Департмента, британско-америчког финансијера Вилиама Бровдера и америчког милијардера Џорџа Сороша. Оба ова финансијера у једном тренутку су изгубили велике суме у Русији (а Бровдер је, поред тога, постао оптужени у кривичним предметима). Према француском издању, оба бизнисмена су одлучила да се освете Русији због својих губитака.

То потврђује и дописник запосленог у Стејт департменту Роберт Ото са особом која има поверења у Бровдера у Представничком дому САД-а Кајлу Паркеру. Из те позиције, у ствари, произилази да је “Панамски досије” грандиозни ред америчких пословних елита, који имплементирају Бела кућа и специјалне службе САД-а, пише француско издање. Након овог састанка, почео је развој “панамског досјеа”, операције у којој су истовремено Конгрес, Стате Департмент и америчко министарство финансија истовремено служили интересима Сороша и Бровдера.

Досије припремљене од стране специјалних служби је дистрибуиран у европским медијима од стране организација као што су Међународни конзорцијум истраживачких новинара (ИЦИЈ) и Центар за проучавање корупције и организованог криминала (ОЦЦРП).

Као што француско издање АлтерИнфо подсећа, ОЦЦРП је у априлу најавио партнерство са порталом DDoSecrets(Distributed Denial of Secrets) који прикупља пиратске податке. Фокус пажње светске либералне штампе DDoSecrets дошао је након објављивања серије њених досијеа под називом Тамна страна Кремља. Међутим, публикација је разочарала љубитеље открића. “Сви су очекивали сензационална открића, али без успеха. Ништа ново или осетљиво није објављено “, пише АлтерИнфо о овој теми.

Као што знате, у јануару прошле године, Министарство финансија САД-а објавило је сензационалну “Кремљску листу” са споменом 114 руских политичара и 96 привредника, од којих су се многи појавили и у “панамском досијеу”.

Према прогнозама Резо Интернатионал, напади на Русију ће се наставити у блиској будућности. У марту, Конгрес је упутио директора Националне обавештајне службе, Дан Коатса, да координира са министром финансија и државним секретаром и припреми извештај о имовини руског председника и његових рођака. То јест, неопходно је “направити компромитовање непријатеља број један за САД”, а затим га предати Заступничком дому.

У оквиру исте операције, требало би размотрити недавну одлуку Стејт департмента да додели више од 661 милион долара за сузбијање утицаја Русије на медијски простор. Конкретно, као што се наводи у новинама, разматра се потреба да се удвостручи руска публика Радио Слобода. Готово у исто време са овом одлуком Стејт департмента, ОЦЦРП је покренуо пројекат у оквиру којег је представила нова истраживања о „илегалном приходу“ руских званичника и магната.

Из истраге француске штампе, сада се показало да ОЦЦРП и ИЦИЈ могу да дистрибуирају анти-руске материјале не само преко Радио Слобода, већ и преко таквих руских публикација као што су Новаиа Газета, Медуза и Тhе Бел.

Као што је објашњено у француском издању, у овој шеми се расподељују све улоге. Конгрес бира циљеве за прикупљање компромисног материјала и финансира све повезане послове. Национална обавјештајна агенција координира активности агената који траже потребне информације. Министарство финансија распоређује буџет, а затим изриче санкције против нежељених Руса. Подаци које прикупљају обавештајне службе биће поново објављени преко ОЦЦРП или ИЦИЈ-ових центара за новинарство.

«Мрежа новинара под контролом америчких финансијера у свим деловима света, укључујући Француску и Русију, биће одговорна за ширење ове теме», предвиђа француско издање.

Текст: Евгений Романов

https://m.vz.ru

Тагови: ; ;