Русија лансирала ракету са телескопом за посматрање свемира (ВИДЕО)

Русија је с Космодрома Бајконур у Казахстану, лансирала ракету која је понела телескоп за посматање свемира који ће заменити претходни модел изгубљен у јануару.

Ракета Протон-М успешно је полетела тек из трећег покушаја носећи телескоп Спектр-РГ, саопштила је руска свемирска агенција Роскосмос.

Ракета је првобитно требало да полети 21. јуна, али је полетање одложено због техничких проблема. Потом је полетање заказано за петак, али је на крају обављено данас.

Телескоп за посматрање свемира, развијен у сарадњи с Немачком, омогућиће замену радиотелескопа Спектр-Р (РадиоАстрон), названог „руски Хабл“, над којим је руска служба јануара изгубила контролу.

Тај телескоп је био лансиран 2011. да би снимао „црне рупе“, неутронске звезде и магнетна поља. Његов наследник ће служити такође за посматрање свемира, и да се „доврши мапа света“, навела је руска свемирска агенција.

Свемирски сектор који је деценијама био понос Совјетског савеза, имао је низ неуспеха последњих година, али то није угрозило велике амбиције Русије.

После укидања дела програма америчке НАСА-е, Русија је од 2011. године једина земља која може да шаље посадw на Међународну свемирску станицу у орбити око Земље.

Међутим, недавни скандали с корупцијом у Роскосмосу као и конкуренција америчке приватне фирме „Спејс Екс“ (Space X) Илона Маска угрожавају ту ексклузивност.