ЕУ увела санкције Турској, Анкара не одустаје од нафте

Министри спољних послова 28 земаља чланица Европске уније усвојили су прву серију санкција Турској због истраживања налазишта гаса и нафте у водама код Кипра, на шта је званична Анкара одговорила да неће одустати од својих активности.
ЕУ увела санкције Турској, Анкара не одустаје од нафте

Шефови дипломатије земаља ЕУ навели су да ће обуставити разговоре с Турском о споразуму о авиосаобраћају, да ће да затражи од Европске инвестиционе банке да размотри кредите које даје Анкари и да ће смањити финансијску помоћ Турској наредне године, пренела је агенција АП.

Министри спољних послова нагласили су и да се ради на додатним „циљаним мерама“ кажњавања Турске, која је започела преговоре о прикључењу Унији још 2005. године.

Лидери ЕУ у јуну су упозорили Турску да мора да обустави потрагу за гасом и нафтом око Кипра или ће се суочити са мерама ЕУ. Брисел је тада навео да турске нафтне бушотине крше суверенитет Кипра и међународне законе.

Турско министарство спољних послова одговорило је да одлуке ЕУ да ограничи контакте и финансирање Анкаре, неће утицати на њену одлучност да настави своје енергетске активности у региону.

У саопштењу се наводи да то што ЕУ није споменула кипарске Турке у својим одлукама донесеним у понедељак, на састанку шефова дипломатија ЕУ, „показује пристрасност ЕУ што се тиче питања Кипра“.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да не треба посебно озбиљно схватати одлуке ЕУ о смањеним контактима и финансирању Анкаре због њених нафтних и гасних бушотина око Кипра.

Танјуг

Коментари: