ЕУ увела санкције Турској, Анкара не одустаје од нафте

Министри спољних послова 28 земаља чланица Европске уније усвојили су прву серију санкција Турској због истраживања налазишта гаса и нафте у водама код Кипра, на шта је званична Анкара одговорила да неће одустати од својих активности.

Шефови дипломатије земаља ЕУ навели су да ће обуставити разговоре с Турском о споразуму о авиосаобраћају, да ће да затражи од Европске инвестиционе банке да размотри кредите које даје Анкари и да ће смањити финансијску помоћ Турској наредне године, пренела је агенција АП.

Министри спољних послова нагласили су и да се ради на додатним „циљаним мерама“ кажњавања Турске, која је започела преговоре о прикључењу Унији још 2005. године.

Лидери ЕУ у јуну су упозорили Турску да мора да обустави потрагу за гасом и нафтом око Кипра или ће се суочити са мерама ЕУ. Брисел је тада навео да турске нафтне бушотине крше суверенитет Кипра и међународне законе.

Турско министарство спољних послова одговорило је да одлуке ЕУ да ограничи контакте и финансирање Анкаре, неће утицати на њену одлучност да настави своје енергетске активности у региону.

У саопштењу се наводи да то што ЕУ није споменула кипарске Турке у својим одлукама донесеним у понедељак, на састанку шефова дипломатија ЕУ, „показује пристрасност ЕУ што се тиче питања Кипра“.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да не треба посебно озбиљно схватати одлуке ЕУ о смањеним контактима и финансирању Анкаре због њених нафтних и гасних бушотина око Кипра.

Танјуг

Коментари: