Пентагон: Наставићемо да помажемо у борби против мешања Русије у изборе

Кандидат за шефа Пентагона Марк Еспер изјавио је да растућа претња од Кине и Русије захтева модернизацију америчке војске, укључујући и у области ласера и хиперсоничне технологије.
Пентагон: Наставићемо да помажемо у борби против мешања Русије у изборе

„Растуће претње наших конкурената — великих сила као што су Кина и Русија, захтевају да се све војне службе усредсреде на сукобе високог интензитета. То захтева да наше оружане снаге буду модернизоване и да реализују брзи технички напредак у областима као што су вештачка интелигенција, роботика, усмерена енергија и хиперсоника“, рекао је Еспер у писаном сведочењу Конгресу.

Међу регионалним претњама Еспер је убројао Иран и Северну Кореју.

Еспер је такође навео да ће се Америка придржавати Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета до 2. августа, када Вашингтон намерава да се повуче из споразума.

„Сједињене Америчке Државе ће наставити да испуњавају све своје обавезе из споразума до 2. августа, а од тог тренутка ћемо следити наше интересе“, истакао је Еспер.

Према његовим речима, Сједињене Америчке Државе намеравају да убудуће развијају елементе противракетне одбране за пресретање ракета које спадају у опсег Споразума о ликвидацији ракета, као и да развијају сопствене ракете. Он је додао да ће ове ракете бити усмерене против Кине и Русије, „уколико, не дај боже, икада будемо морали да ратујемо против њих“.

Мешање у изборе

Еспер је нагласио да ће Пентагон помоћи у борби против „мешања Русије у изборе“.

На питање да ли ће се борити против „руског мешања у изборе“, Еспер је одговорио да „ништа не може да угрози одржавање наших избора“.

Он је додао да су Сједињене Америчке Државе и даље рањиве у сајбер-простору.

„Очигледно је да је сајбер-простор област војне конфронтације. Тренутно смо у рату у сајбер-простору. Стално се боримо са земљама као што су Русија или Кина, које покушавају да украду наше технологије, утичу на изборе и шире дезинформације о Сједињеним Америчким Државама“, истакао је Еспер.

Он сматра да су са становишта одбрамбених способности Сједињене Америчке Државе „још увек рањиве“, како у јавном, тако и у приватном сектору.

„Што се тиче офанзивних способности, имамо много могућности, али још много тога треба да се уради“, закључио је Еспер.

Обуздавање Русије

Он је додао да остаје значајно војно обуздавање Русије.

„Главни задатак у односима Сједињених Америчких Држава и Русије у области безбедности јесте да се осигура да се Русија обуздава од агресије на америчке виталне интересе, укључујући одбрану савезника од војне агресије и јачање партнера како би се они могли одупрети од принуде Москве“, објаснио је Еспер.

„Сматрам да одржавање борбених способности конвенционалних и нуклеарних снага, заједно са нашим савезницима, представља једно од најефикаснијих средстава за обуздавање руске агресије“, додао је он.

Такође, Америка сматра да Русија у Средоземном мору и Европи баца изазов Сједињеним Америчким Државама.

„Стратешки циљеви Русије на Црном мору вероватно су у одржавању приступа Средоземном мору и осигуравању сопствене безбедности, а њено присуство на Средоземном мору омогућава да се пројектује војна сила. Војно-поморска активност Русије на Црном мору и истоку Средоземног мора вероватно је усмерена на бацање изазова операцијама Сједињених Америчких Држава и савезника и њихову слободу маневрисања“, оценио је Еспер.

Раније је амерички председник Доналд Трамп предложио Еспера за директора Пентагона, а Сенат је у уторак одржао саслушања за његово одобрење. Датум гласања о Есперовој кандидатури још није утврђен.

После америчких председничких избора 2016. године Русија је оптужена за мешање у изборе. Москва је више пута порицала оптужбе о покушајима да утиче на изборе у Сједињеним Америчким Државама, а портпарол руског председника Дмитриј Песков назвао их је „апсолутно неоснованим“. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је, говорећи о наводном руском мешању у изборе у различитим земљама, казао да нема доказа који то потврђују.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров раније је рекао да је НАТО веома свестан да Русија не планира никога да нападне, него једноставно користи прилику да распореди још више технике и батаљона у близини руских граница.

Спутњик

Коментари: