Државни секретар САД Мајк Помпео истакао је да је Грчка стуб стабилности у источном Медитерану, као и на Балкану, и важан савезник НАТО, преноси грчки лист Катимерини.

Мајк Помпео
Помпео је то рекао након сусрета са новим министром спољних послова Грчке Никосом Дендиасом, који му је у разговору пренео да Грчка тражи «чисту линију комуникације» између Атине и Вашингтона, а због проблема који се појављају са Турском.

«Ми сви знамо да су блиске везе измедју Грчке и САД дуговечне, али је веома важно да се сарадња продуби и прошири», рекао је Дендиас, позивајући Помпеа да присуствује стратешком дијалогу у Атини који ће бити одржан наредних месеци.

Помпео и Дендиас такодје су разговарали о регионалним енергетским токовима и трилатералној сарадњи измедју Грчке, Израела и Кипра, коју подржава САД.

Најважнији проблем за Вашингтон је, како преноси Катимерини, проширење Споразума о узајамној одбрани (Мутуал Дефенце Цооператион Агреемент) измедју две земље.

Дендиас се током боравка у САД такодје састао са саветником за националну безбедност председника Доналда Трампа, Џоном Болтоном, демократским сенатором Бобом Менендезом и председницом Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.

Тагови: ; ;