Подршка новинарске заједнице: Нецивилизован и незаконит напад система на Гојка Раичевића

Након јучерашњег привођења и саслушања главног и одговорног уредника портала ИН4С Гојка Раичевића, огласио се велики број колега новинара из земље и региона који су несебично подржали рад портала ИН4С и његовог уредника Раичевића.

Подршка новинарске заједнице: Нецивилизован и незаконит напад система на Гојка Раичевића

Подржавам вас у вашем храбром и одважном послу који сматрам врло корисним за друштво и државу у Црној Гори, па сам тим више изненађен што вас власти и надлежни органи гоњења испитују, уместо да вас одликују, рекао је Јово Вукелић, новинар.

„Желим вам да истрајете и наставите вашу часну мисију очувања српских корена у Црној Гори и јачања пријатељства са Србијом кроз ширење истине о ономе што се збива на овим прсторима. Имате моју пуну подршку у послу који обављате“, поручио је Вукелић.

Балетић: Раичевић да буде заштићен од напада власти

У ова смутна времена, у којима су бескрупулозни властодршци наших живота покуповали на тржисту бесчашћа нашу новинарску браншу – Гојко Раичевић, као ријетка часна појава професионалног новинара – у име професије и истине, мора бити заштићен од напада, прогона, привођења, саслушања,… које над њим спроводи власт у Црној Гори, поручила је Милијана Балетић, новинар.

„Колега Раичевићу, за Вас и Ваш новинарски рад, моја пуна подрска“, подржала је Балетић Раичевића.

Радуловић: Новинари нијесу дужни да одају своје изворе

Друштво професионалних новинара (ДПНЦГ) очекује да Управа полиције и Државно тужилаштво поштују новинарске изворе, поручила је генерална секретарка ДНПЦГ Мила Радуловић, пише ЦдМ.

„Као и у више случајева раније, ОДТ ће највјероватније по устаљеној пракси, током истраге тражити од новинара и уредника да открију изворе информација који су заштићени Законом о медијима Црне Горе. Новинарски извори такође уживају високи степен заштите по стандардима Савјета Европе и у пракси Европског суда за људска права, које Црна Гора треба да поштује и спроводи.

Изузеци од овог правила, односно када су новинари дужни да открију изворе су веома строги и стриктно прописани”, казала је Радуловић.

Поводом привиђења и саслушања уредника нашег портала, Радуловић је апеловала на тужиоце и полицију да не застрашују новинаре и не злоупотребљавају правну неукост, те да не подлежу политичким притисцима већ да примјењују стандарде и праксу Стразбура.

„Колеге позивамо да нам се обрате и у случајевима када је угрожена заштита новинарских извора, како бисмо им правно помогли.

Такође, дужност свих нас је да поштујемо законе државе“, навела је Радуловић.

Коментари: