Оставка Рамуша Харадинаја је очекивана, каже за Радио Београд председник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун. Верује да ће она значајно утицати на политичка кретања на КиМ и отварање простора за наставак дијалога Београда и Приштине. Аналитичари на КиМ оцењују да оставка представља скупљање политичких поена.

Рамуш Харадинај, Фото: Танјуг / АП

Милован Дрецун каже да је Харадинај сада у својству осумњиченог и да треба тек видети да ли ће против њега бити подигнута оптужница.

Сматра да је Специјализовано тужилаштво до сада прикупило довољан број доказа који могу бити употребљени за подизање оптужнице.

«Ми смо као Радна група за прикупљање чињеница и доказа у расветљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на КиМ детаљно прикупили доказе о злочинима који су почињени у оперативној зони ОВК Дукађин којом је командовао Рамуш Харадинај и који је најодговорнији за све што се тамо догађало, а његов брат Даут Харадинај био командат једне од тих терористичких бригада», рекао је Дрецун.

Подсећа да је идентификовано више 980 догађаја — убиства, мучења, малтретирања …

«Линковали смо 2.123 докумената, ради се о изјавама сведока, кривичнимм пријавама. У тој зони се даље воде као нестало 101 лице. Идентификовали смо најмање 23 илегална притвора у Метохији преко којих се најлакше долази до доказивања одговорности Рамуша Харадинаја», навео је Дрецун.

Михајловић: Диjалог се због оставке одлаже за најмање 90 дана 

Оставка Рамуша Харадинаја имаће велике последице по Србију јер ће одложити наставак дијалога за још најмање 90 дана, а у том периоду таксе на робу из Србије неће бити укинуте јер је сада Влада у техничком мандату, оценио је за ФоНет новинар и помоћник директора РТС-а Миливоје Михајловић.

То ћемо осетити у наредних 90 дана до када би требало да буду расписани избори, али сигурно и дуже, а у том периоду нећемо имати ни укидање такси пошто је сада Влада после Харадинајеве оставке у теничком мандату, рекао је Михајловић.

Тај период се, практично, протеже до краја календарске године, а с обзиром на то да се на пролеће 2020. очекују и избори у Србији «све су прилике да ни до краја јуна неће бити озбиљнијег помака у дијалогу Београда и Приштине», сматра Михајловић.

Харадинајева оставка је «по свему судећи последица неке врсте притиска, највероватније из Сједињених Држава», уверен је Михајловић.

Председник скупштине Косова Кадри Весељи се тренутно налази на турнеји у САД и Харадинајева оставка би могла да буде прва реакција на непослушност косовских званичника када је у питању интерес САД на Косову и у региону, рекао је Михајловић за ФоНет.

Подсећа да ово «неће бити први одлазак Харадинаја у Хаг» и да он у томе «има искуства».

Ово је, вероватно, једна од манифестација тог међународног «хашког фактора» на политике у земљама западног Балкана, сматра Михајловић, подсећајући да су кроз то већ прошле и
Хрватска и Србија и Босна и Херцеговина, «па је сад ред и на Косово».

«Харадинај ће свакако имати и корист од овога. Већ је имао пораст популарности због такси, а ова оставка би могла довести до његовог највишег степена рејтинга на Косову», истакао је Михајловић.

За предстојеће ванредне изборе изборе на Косову, који произилазе из Харадинајеве оставке, Михајловић каже да ће значити прекомпоновање политичке сцене.

«Ако је ово последица притиска Тачија и Весељија, онда је Харадинај гурнит у супарничко јато, међу Самоорпедељење Аљбина Куртија и, вероватно, Демократски савез Косова», оценио је за ФоНет Михајловић.

Овај потез, по његовом мишљењу, «показује да је Тачи још увек најјачи у тим закулисним играма на Косову».

Међународни фактор је, верује Михајловић, «увелико умешан, на овај или онај начин, директним политичким притисцима или вађењем доказа из скривених фиока тајних служби».

Верује, каже, да то нема неке посебне везе са недавном посетом француског председника Емануела Макрона Србији, али не треба заборавити ни да су француске тајне службе одувек имале одличне односе са Тачијем и пре бившег шефа Унмика Бернара Кушнера, оценио је за ФоНет Михајловић.

Миливојевић: Оставка – отварање услова за обнову дијалога Београда и Приштине 

Оставка косовског премијера ствара услове да се укину таксе на робу из централне Србије и да се настави дијалог Београда и Приштине, оценио је дипломата Зоран Миливојевић.

Зоран Миливојевић је за Танјуг навео да ће Харадинајева оставка произвести нове политичке тензије у Приштини, као и могуће нове изборе и расплет у тамошњој владајућој коалицији.

Наглашава да оставка ствара услове да се обнови дијалог Београда и Приштине, јер је, подсећа, Харадинај био једини који је држао тврду позицију по питању такси.

Миливојевић указује да је Харадинајев потез можда инспирисан са Запада, јер нису имали други начин да склоне Харадинаја који се противио наставку дијалога.

Миливојевић је подсетио да је Харадинај био за таксе, али да се ни у његовој коалиционој влади нису сви слагали са тим, те да ће је питање и да ли ће та коалиција опстати после овог потеза Харадинаја.

«Ако је он поднео ставку, то је сада, на неки начин, влада у техничком мандату и треба видети да ли ће бити именован други премијер или ће се ићи на превремене изборе. Видећемо какав ће политички расплет бити, али у сваком случају Харадинајева оставка ствара услове да се дијалог настави и да се таксе укину», истакао је Миливојевић.

Блакај: Прикупљање политичких поена 

Оставка Рамуша Харадинаја са места председника владе у Приштини је само покушај скупљања политичких поена, и нема везе са посвећености правди, оцењује извршни директор Фонда за хуманитарно право на КиМ Беким Блакај.

Блакај је за Танјуг казао да је било јасно да ће Харадинајева влада пасти и он је позив суда искористио за прикупљање политичких поена.

«Свакако би могао да оде са политичке функције. Сматра да је боље да искористи ову ситуацију како би скупио политичке поене унутар Косова. То нема никакве везе са неком његовом посвећености правди», рекао је Блакај.

Блакај истиче да је притисак међународне заједнице на приштинске власти да укину таксе био велики и да би оне сигурно биле укинуте са Харадинајем или без њега.

«Можда ће одлазак Харадинаја из владе помоћи процес укидања такси и повратка дијалогу. Међутим, очигледно је да ћемо имати ускоро изборе, па ће требати времена да се дијалог обнови због избора нове владе», навео је Блакај, упитан да ли би оставка Харадинаја могла допринети укидању такси и обнављању дијалога Београд-Приштина.

Сефери: Вероватно нови избори

Новинар Идро Сефери сматра да је још увек тешко предвидети да ли ће сада, након оставке Рамуша Харадинаја, бити укинуте таксе на робу из централне Србије, јер то, како је рекао, зависи да ли ће бити нових избора или ће се бирати нови премијер.

У изјави за Тануг Сефери каже да мисли да је пре вероватно да ће се одржати нови избори, јер неке опозиционе странке већ реагују у вези са тим и кажу да су избори једино решење политичке кризе, разних конфликата унутар саме коалиције, али и због проблема који су се створили последњих месеци, нарочито након критика међунардне заједнице због такси.

Према речима Сеферија ова ситуација биће решена на изборима који ће показати како стоје поличке снаге на Косову.

Сматра да ће Харадинај сада имати бољу позицију за себе и своју странку јер се како је рекао, «извукао без укидања такси, а то ће му дати подршку у бирачком телу».

«Са друге стране, на Хашиму Тачију и Демократској партији Косова остаје да одлуче да ли ће ићи против одлука које је донела садашња влада», навео је Сефери.

РТС

Тагови: ;