Остаци 1.200 година старе сеоске џамије, једне од првих у свету, пронађени су у археолошкој ископини у бедуинском селу Рахат на југу Израела.

«Локална сеоска џамија из тог раног периода се ретко проналази на Блиском истоку и у свету уопште, а посебно у подручју северно од Бершеве, где слична грађевина није до сада нађена», рекли су Шахар Зур и Дон Селигман који руководе ископавањем у име израелске Управе за антиквитете.

Археолози су објаснили да су «из тог периода велике познате џамије у Јерусалиму и Меки», а да је ово откриће «доказ постојања древне куће молитви, коју су, како се чини, користили пољопривредници» који су ту живели.

«Нашли смо рушевине џамије под ведрим небом, правоугаону зграду са «михрабом» (молитвеном нишом) усмереном ка југу у правцу Меке. То су докази чему је грађевина служила пре много стотина година», рекли су из Управе антиквитета, преносе израелски медији.

Фарма с краја Византијског периода (500. до 600. године нове ере) такође је пронађена, као и мало насеље с почетка Исламског периода (600. до 700. године) с остацима зграда подељених на део за становање, отворена дворишта, складишта и места за припрему хране, укљућујући огњишта на отвореном.

«Та места су била део пољопривредног система који је постојао у северном Негеву у раним временима «рекли су археолози, додавши да је земљиште било погодно за гајење житарица и да су подземне воде и потоци привукли насељенике који су желели да обрађују земљу.

Професор Гидеон Авни, експерт за тај период из Управе за антиквитете, потврдио је да је то једна од најранијих џамија за које се зна из периода појаве ислама у Израелу након арапског освајања 636. године.

«Откриће џамије крај пољопривредног насеља између Бершеве и Ашкелона упућује на процесе културне и верске промене кроз коју је земља прошла током транзиције из Византијског у рани Исламски период»,рекао је Авни.

По историјским исламским изворима нова муслиманска влада је поделила земљишне парцеле високим званичницима, укључујући Омара ибн ал Еца, арапског војног команданта који је преузео контролу над територијом Израела и Сирије.

Наставак ископавања на том месту можда ће дати одговоре на питања о оснивању насеља и оближње џамије и везама са арапским освајачима.

Ископавањем руководи Управа за антиквитете која сарађује са становницима бедуинима и омладином из оближњих градова.

Та управа ангажује групе младих на археолошким налазиштима током летњег распуста и омогућује им да зарађују, упознају са прошлошћу и сакупљају искуства која ће памтити цео живот.

 

 

 

 

Тагови: ; ;