Путинов бумеранг Стоуну као одговор на питање о Стаљину

Председник Русије Владимир Путин је у интервјуу режисеру Оливеру Стоуну изјавио да је совјетски лидер Јосиф Стаљин комплексна историјска фигура. Политиколог Игор Шатров сматра да је то оцена одговорног политичара и грађанина Русије.

Председник Русије Владимир Путин је у интервјуу који је дао америчком режисеру Оливеру Стоуну изјавио да има комплексан однос према делатности совјетског лидера Јосифа Стаљина.

Путин каже да се противи прекомерној демонизацији Стаљина, али да ужаси стаљинизма не смеју да буду заборављени.

„Он је био комплексна фигура“, рекао је руски председник.

„Чини ми се да је прекомерна демонизација Стаљина један тип напада на Совјетски Савез и Русију, како би се показало да савремена Русија носи неке мрље стаљинизма“, наставио је Путин.

„Русија се потпуно променила. Наравно, вероватно је нешто и остало у нама. То, међутим, не значи да треба да се забораве сви ужаси стаљинизма, везани за концентрационе логоре и убиства милиона наших сународника“, додао је председник.

Политиколог, заменик директора Националног института развоја за савремену идеологију Игор Шатров, рекао је за Спутњик да се Владимир Путин у интервјуу Стоуну понео као одговоран грађанин и политичар.

„Одговорни грађанин воли и поштује своју државу, историју своје државе. Одговорни политичар одлично зна да су политичке одлуке увек под микроскопом. Зато се не могу недвосмислено оцењивати. Председник је покушао да врати Оливеру Стоуну бумеранг, подсетивши да је Стаљин производ своје епохе, а таквих примера има довољно у светској историји. Навео је примере Наполеона и Кромвела. Ја бих томе додао и америчког председника Харија Трумана. Како треба да се односимо према личности која је наредила да се бомбардују Хирошима и Нагасаки? Међутим, за већину Американаца, Труман је личност вредна поштовања“, рекао је Шатров.

Он је додао да поступке појединачних личности посматрати у контексту времена.

„Добро знамо да су бројни догађаји и одлуке које су биле донете за време Стаљина одредили безбедност наше државе годинама унапред. Мислим на нуклеарни пројекат. Доводећи у питање историјску улогу Стаљина, почињемо да сумњамо у законитост постојања самог СССР-а у том периоду и руске државе у данашњем периоду. Зато се овде слажем с Путиновом оценом – да су оваква питања фактички напад на СССР, напад на руску државу… Ми своју историју прихватамо у потпуности, свесни чињеница које су створиле услове да у овом тренутку постојимо и да држава има могућност да заштити свој суверенитет. Нажалост, у том периоду су многе гаранције безбедности и суверенитета постигнуте методама које су данас недопустиве и које се никад више неће примењивати. То је адекватна оцена историје и одређених политичара у историјском процесу“, закључио је Игор Шатров.

 

Спутњик