Горану Станишићу, расељеном Србину из села Словиње код Липљана, који је ухапшен због наводног ратног злочина, одређено је полицијско задржавање у трајање од 48 часова, рекао је његов адвокат Миро Делевић.

«У наредних 48 часова биће одржана сједница Судског већа Посебног суда на којој ће бити размотрен захтев Специјалног тужиоца да Станишићу буде одређен једномесечни притвор» — навео је Делевић.

Изразио је бојазан да ће Станишићу бити одређен једномесечни притвор, али ће више детаља моћи да изнесе након што добије писане или усмене одговоре на питање зашто је ухапшен.

Он је подсетио да је Станишић, привремено настањен у Младеновцу, ухапшен на јуче на администартивном прелазу Јариње на путу Рашка-Лепосавић када је с болесном мајком кренуо да посети сестру, која живи у селу Горња Гуштерица код Липљана.

Српски национални форум оценио је да је хапшење Станишића порука Србима да нису добродошли.

СНФ је указао на недопустив притисак на Србе који се огледа у перманентној претњи хапшењима на административним прелазима, под изговором да су 1999. године чинили ратне злочине.

Из СНФ-а подсећају да је Зоран Ђокић из Пећи, ухапшен 2. фебруара 2019. године, месецима алармирао српску и светску јавност да његово хапшење није издвојен случај већ да се ради о изазивању страха за безбједност свих Срба са Космета, нарочито протјераних, јер се тако жели спријечити њихов повратак.

Из СНФ-а су упитали власти у Србији шта намјеравају да ураде поводом овог хапшења, а косовске власти да ли флоскулом о мултиетничком и мултикултуралном друштву само замазују очи међународној заједници или имају снаге да такво друштво граде.

«Потребна је озбиљна и хитна дипломатска акција, како у Савету безбедности УН и у ЕУ, тако и код великих сила које су гарантовале слободно и мултиетничко друштво на Косову и Метохији» — сматрају у СНФ.

Тагови: ; ;