Убиство дванаестогодишњег дечака у Косову Пољу, за ког се сумња да је више пута силован, а тело му је пронађено прошле недеље крај пута, у близини родне куће, поново је покренуло причу о хемијској кастрацији педофила. Све је већи број земаља које уводе ову меру упркос противљењу стручне јавности, а последња је то учинила Украјина.

Пре ње, хемијску кастрацију увеле су Русија, Аустралија, Пољска, Македонија, Казахстан, Јужна Кореја и неке америчке државе, попут Алабаме.

У Министарству правде кажу да, упркос неколико јавних иницијатива, Радна група за измене Кривичног законика никада није примила такав званичан предлог.

— Радна група Министарства за измене КЗ је у сталном заседању и разматра све будуће иницијативе за измену овог законика. До сада није примила ни иницијативу, ни предлог за увођење хемијске кастрације, а ако дође до тога, иницијатива ће бити размотрена с великом пажњом — кажу у ресору правде.

Сличан предлог парламенту пре пет година је поднео тадашњи председник Скупштинског одбора за здравље Душан Милисављевић. Он је сугерисао увођење хемијске кастрације за педофиле и силоватеље повратнике, тако што би судија одређивао колико дуго би осуђени добијао инјекције андрогене блокаде, уз обавезан психијатријски третман. Та идеја, међутим, никада није заживела.

Да су сексуални напади на малолетнике све бројнији, јасно је из података Републичког завода за статистику.

Током прошле године полиција је поднела 32 пријаве због кривичног дела обљубе над дететом, а 18 починилаца је осуђено. За приказивање и прибављање порно-материјала и искоришћавање малолетника за порнографију поднета је 31 пријава, а 12 манијака је осуђено. За искоришћавање рачунарске мреже и друштвених мрежа за дела против полне слободе према малолетнима поднете су две пријаве, а једна особа је осуђена, и за навођење детета на присуство полним радњама поднета је једна пријава, и једна особа је и осуђена. Значи, укупно је током 2018. поднето 66 пријава.

Према подацима које је недавно објавила Фондација «Тијана Јурић», број илегалних фотографија и видеа који приказују сексуално злостављање деце дупло је већи него пре три године. Мреже за идентификовање садржаја ове врсте пронашле су и уклониле чак 122.276 илегалних фотографија и видеа у 2016. години, скоро 150.000 у 2017, а у 2018. се тај број приближио 250.000.

У Фондацији која је успела да «изгура» последње измене КЗ, којима је уведена доживотна робија за силоватеље и убице деце, трудница и немоћних лица, ипак мисле да се хемијском кастрацијом не може решити проблем педофилије.

— Иако је реч о гнусном сексуалном нагону према деци, која се након тога врло ретко или никад не опораве, мислимо да се инјекцијом не може решити алармантно питање силовања и педофилије — каже Јелена Вишекруна из ове фондације.

— Сексуално насиље се не може посматрати само као биолошки проблем, и не постоји само један узрок за читав низ девијантних понашања. Проблем сексуалног насиља није у гениталним органима или нивоу тестостерона, много је комплекснији, то је проблем целокупне личности.

Она каже да хемијска кастрација неће ни на који начин спречити количину насиља које постоји у тим особама. Напротив, код потенцијалних силоватеља стање импотенције, осећај немоћи, понижења, деградације и сличних стања могло би да доведе до много ризичнијег понашања и још опаснијих облика насиља.

— Не мора нужно да значи да су починиоци сексуалног насиља мотивисани сексуалном жељом, него јаким осећајем мржње, беса или жељом за моћи и контролом. Проблем педофилије се не може решавати искључиво на физичком и биолошком плану — додаје Вишекруна.

Мада држава и даље нема адекватан превентивни одговор на овај облик насиља, на различите начине покушава да га контролише — почевши од мера за спречавање породичног насиља, које је неретко праћено сексуалним злостављањем, до јачања капацитета одељења МУП и тужилаштва, који се баве високотехнолошким криминалом.

Фото «Фејсбук» Крагујевчанин М. Р. је прошле године тражио од мајке да му пошаље слике своје ћерке

Тако се кроз Стратегију за борбу против високотехнолошког криминала 2019-2023. промовишу сигурност на мрежи и безбедан интернет. У плану је формирање националне базе садржаја насталих злоупотребом малолетника и базе података порно, видео и фото-материјала у којима су коришћена деца на интернету, као и успостављање директне комуникације са Интерполовом базом података.

У регистар педофила у Србији је, од 2015. године, од када постоји, уписано око 100 особа правоснажно осуђених због силовања и сексуалног узнемиравња малолетника. Од тог броја, њих скоро 40 је одслужило затворске казне и данас је на слободи.

За евидентиране педофиле не постоји могућност ублажавања казне нити условног отпуста, нити њихови злочини застаревају.

Педофили из Србије

ПРИВРЕМЕНА МЕТОДА

Хемијска кастрација само привремено онеспособљава осуђеника, објашњава др Богомир Милојевић, уролог КЦС:

Назива се «хемијска» јер се одређеним лековима који се убризгавају под кожу изазива смањење лучења тестостерона. Мањак овог мушког хормона узрокује губитак сексуалне жеље и доводи до немогућности ерекције. Лекови који се користе могу да се дају на месец дана, тромесечно или на пола године.

Иначе, ова метода користи се као стандардна за лечење карцинома простате. За разлику од хемијске, хируршка кастрација је трајна и подразумева уклањање тестиса. И. К.

В. Црњански Спасојевић

http://www.novosti.rs/

Тагови: ; ; ;