Један од тројице младића који су у недељу ујутро брутално претукли 69-годишњег пензионера на тераси кафића у центру Пуле припадник је Хрватске војске.

То потврђено из Министарства обране Хрватске за Index.

«Према информацијама добијеним од надлежних државних тела, постоје основе сумње како је један од тројице нападача припадник Оружаних снага Републике Хрватске који је ван радног времена, ван редовне службе, учествовао у нападу на старију особу», наводи се.

«Ако се криминалистичким истраживањем утврди да је припадник Хрватске војске починилац кривичног дела, покренуће се кривични поступак који за казну може имати престанак војне службе», поручили су из МОРХ-а те додали како најоштрије осуђују напад те се извињавају због недопустивог понашања припадника Оружаних снага Републике Хрватске.

Припадник Хрватске војске који је млатио старца је 24-годишњи Роберт Битуњац који је, како дознаје загребачки портал, један од тројице ухапшених нападача.

Управо је он први напао старца и почео да удара песницама у главу, што се види на снимку сигурносних камера.

Ухапшен је у Загребу, где је приведен још један од нападача, док је трећи ухваћен у Пули.

Младић који је тукао пензионера који ради као чувар терасе приошле године се у службеној униформи Хрватске војске сликао са Антом Готовином у Загребу. 


Нове информације о томе да је међу нападачима хрватски војник поткрепљују изјаву нападнутог пензионера који је испричао да су пре напада, у којем су га тешко повредили поломивши му два ребра и руку, спомињали војску.

«Дошли су око шест сати и дирали хрватску и истарску заставу које висе на тераси. Упозорио сам их да то не чине, а они су рекли да у 9:30 морају на постројавање у војску те да су пред заставом сваки дан. Онда су отишли и вратили се после сат времена с палицама, маскама и капуљачама на главама. Нису ништа рекли, само су почели да ме туку. Ударали су ме у главу, у руку, а када сам пао, ногама су ме тукли по ребрима», испричао је нападнути Евелино Вале.

Тројица момака, који су се маскирани и с палицом вратили на терасу кафића, старца су напали док је дремао на тераси, а док су га тукли, готово да се није бранио. Гађали су га и столицом, а кад је покушао да побегне, сустигли су га, оборили на тло и наставили да туку.

Очекује ће да ће сва тројица ухапшених данас бити испитани, а за кривично дело наношења тешких повреда старцу који се није ни бранио могли би добити до осам година затвора.

 

 

Тагови: ; ; ;