За пет година од Евромајдана, режим Петра Порошенка апсолутно је изгубио поверење грађана Украјине, што, међутим, није спречило Запад да настави да га подржава, укључујући и ескалацију сукоба са Русијом, рекао је новинар Буркхард Еверт у публикацији за немачко издање Ноје оснабрикер цајтунг.

Он је изразио уверење да би након ванредних парламентарних избора, вектор украјинске спољне политике могао да се окрене за 180 степени, а Запад би беспомоћно посматрао приближавање Кијева и Москве.

Еверт објашњава такве перспективе чињеницом да је украјински народ буквално протерао прозападну политичку елиту Украјине. Међутим, резултата избора не би требало да се стиди само Петро Порошенко, јер су и Европска унија и Берлин годинама подржавали овог непопуларног политичара.

Како се неводи, резултати парламентарних избора у Украјини су демонстрација једностране и неуспеле позиције Запада по питању украјинске кризе. Предсједничка странка «Слуга народа» практично је монополизирала законодавство, што значи да ништа неће спречити Кијев да крене путем промена, јер сада има много мање противника помирења с Русијом.

Тагови: ; ;