После позива Сецијалног суда Рамушу Харадинају, очекује се да ће у петак позиве добити још најмање 10 особа, што укупан број до сада позваних или већ саслушаних повећава на укупно око 80, пишу приштински медији.

Истовремено са Харадинајем позиве су добили Јакуп Красници, Бисљим Зирапи, и Сокољ Башоти.

Раније данас позив је добио и бивши заменик команданта бригаде 128 Оперативне зоне Паштрик (ЗОП), Авди Ибрахими, из Призрена, који ће се пред Специјалним судом појавити 2. октобра.

Према писању приштинске Газете Експрес, број оних који су до сада добили позиве или су већ саслушани у Специјалном суду премашује 70.

Али се, како се наводи, листа ту не завршава.

Сви они ће у Специјалном суду бити или су већ саслушани као сведоци или осумњичени у вези са злоцинима које су бивши припадници тзв. ОВК чинили у периоду од јануара 1998. до децембра 2000. годинем над српским и неалбанским становништвом.

У Организацији ратних ветерана тзв. ОВК кажу да међу онима који ће бити позвани у петак нема познатих имена.

Председник ове организације, Хисни Гуцати, изјавио је за Газету Експрес да ће нови позиви из Специјалног суда бити уручени већ у петак.

“До сада је уручено 70 позива од Специјалног”, рекао је Гуцати и додао да је то прилично велики број.

Он каже да не зна колико ће још позива бити уручено у петак, пет или 10, али додаје да су неки већ обавештени да ће их добити.

Неки од њих су обавештени о тим позивима, а неки су већ саслушани у Хагу, али о томе нису обавештвали јавност.

“Реч је углавном о ветеранима ОВК, који нису познати јавности”, казао је Гуцати.

У међувремену, данас је у Хагу саслушање завршио командант ОВК из оперативне зоне Неродиме, Шукри Буја, чији повратак у Приштину се очекује сутра.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;