Заев објавио рат лажним вестима

Премијер Северне Македоније Зоран Заев представио владин програм одлучне акције против ширења дезинформација.

Заев је најавио безбедносне мере, увођење безбедносних протокола за комуникацију са институцијама, за безбедну комуникацију путем интернета и електронске поште, као и јачање унутрашње ИТ инфраструктуре, преноси портал а1он.

Заев је рекао да због тога сада користи и нови телефонски број који пружа већу безбедност.

Премијер Северне Македоније је рекао да ће у новој стратегији транспарентности бити објављени официјални одговори на питања медија и грађана како би се зауставило погрешно преношење званичних ставова македонске владе.

Влада ће, како је рекао Заев, формирати акциону групу против дезинформација којом ће координисати министар Роберт Поповски, а одговоран ће бити посебни саветник за односе са јавношћу Марјан Забрчанец.

Према његовим речима, власти ће спровести кампању од јавног интереса о штетном утицају дезинформације, а да ће македонска влада направити унутрашњу кампању за запослене.

Заев је у свом обраћању медијима рекао да ће његова влада креирати и националну стратегију за медијску писменост.

Те мере македонске владе уследиле су након објављивања разговора премијера са руским комичарима који су се представили као бивши украјински председник Петро Порошенко и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Заев до тренутка објављивања телефонских разговора није знао да комуницира са руским комичарима, којима је износио и своје ставове о актуелним, отвореним питањима у региону.

Танјуг

Коментари: