Премијер Северне Македоније Зоран Заев представио владин програм одлучне акције против ширења дезинформација.

Заев је најавио безбедносне мере, увођење безбедносних протокола за комуникацију са институцијама, за безбедну комуникацију путем интернета и електронске поште, као и јачање унутрашње ИТ инфраструктуре, преноси портал а1он.

Заев је рекао да због тога сада користи и нови телефонски број који пружа већу безбедност.

Премијер Северне Македоније је рекао да ће у новој стратегији транспарентности бити објављени официјални одговори на питања медија и грађана како би се зауставило погрешно преношење званичних ставова македонске владе.

Влада ће, како је рекао Заев, формирати акциону групу против дезинформација којом ће координисати министар Роберт Поповски, а одговоран ће бити посебни саветник за односе са јавношћу Марјан Забрчанец.

Према његовим речима, власти ће спровести кампању од јавног интереса о штетном утицају дезинформације, а да ће македонска влада направити унутрашњу кампању за запослене.

Заев је у свом обраћању медијима рекао да ће његова влада креирати и националну стратегију за медијску писменост.

Те мере македонске владе уследиле су након објављивања разговора премијера са руским комичарима који су се представили као бивши украјински председник Петро Порошенко и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Заев до тренутка објављивања телефонских разговора није знао да комуницира са руским комичарима, којима је износио и своје ставове о актуелним, отвореним питањима у региону.

Танјуг

Тагови: ; ;