Министар одбране Александар Вулин присуствоао је обуци припадника 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде Копнене војске на борбеном оклопном возилу «лазар 3». Том приликом, министар одбране најавио је да ће војска наручити још борбених оклопних возила тог типа.

«После деценијa, Војска Србије је добила нова борбена возила пешадије и наша дугорочна оријентација је да сва пешадија буде на најбољи могући начин заштићена. Као све друге озбиљне и модерне армије и ми морамо да водимо рачуна о томе како да заштитимо нашег пешадинца», истакао је Вулин.

Вулин је нагласио да се Војска Србије у складу са политиком председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, првенствено опрема и наоружава средствима из домаће производње, јер како каже, наше је само оно што сами произведемо и технологија коју сами освојимо, саопштило је министарство.

«У стању смо да обезбедимо одговарајућу технологију, а захваљујући политици штедње коју је водио председник Вучић, данас имамо новца да обезбедимо и нове набавке ‘Лазара’. Очекујемо и наредне године, али и ове године да кренемо са новим набавкама одбрамбене индустрије Србије, да купимо још ‘Лазара’ за наше јединице и да наша војска и на тај начин може да каже да иде у корак са свим модерним армијама на свету», поручио је Вулин.

Вулин наглашава да истиче да борбено оклопно возило «лазар 3» по својим карактеристикама задовољава највише светске стандарде.

«Лазари су уведени у наоружање и ово је велики подстицај за нашу одбрамбену индустрију Србије да сада, са много више аргумената, може да их понуди. По својим техничким карактеристикама они у потпуности задовољавају највише светске стандарде, могу да се носе са Патриом или било којим другим прослављеним оклопним борбеним возилом пешадије, а по цени су веома конкурентни. Ово је наша памет, наше знање и сигуран сам да ће бити добар извозни посао», рекао је Вулин.

Заменик команданта 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде Копнене војске мајор Александар Грујић истакао је да су припадници пешадијских јединица Копнене војске изузетно задовољни што су у јединице пешадије коначно примили оклопно борбено возило «Лазар 3» које, према његовим речима, поседује изузетне маневарске карактеристике.

«Врло смо задовољни што поред добре ватрене подршке коју може да оствари, возило може да заштити људство од калибра 12,7 милиметара са предње стране и муниције калибра 7,65 милиметара са бочне стране», рекао је мајор Грујић.

Оклопно борбено возило точкаш «Лазар 3» има формулу погона осам пута осам и урађено је по свим критеријумима водећих возила овог типа. Оно обухвата врло модеран приступ оклопне заштите, покретљивости, ватрене моћи и могућности дуготрајне борбе у сукобима различитог интензитета, антитерористичкој борби, антигерилској борби, мировним операцијама, али и класичним сукобима, наводи се у саопштењу.

Тагови: ;