Руска војна опрема испоручена је Србији као што је предвиђено уговором и по плану, саопштило је руско Министарство одбране.

Руски тенк Т-72 (фото : Лола Ђорђевић)

Министарство је то саопштило поводом навода да Румунија није пропустила транспорт са руским наоружањем који се преко Дунава кретао у Србију, а због санкција које је ЕУ увела Русији због ситуације у Украјини.

„Све испоруке су извршене уз строго поштовање услове уговора и на договорене датуме”, наводи се у саопштењу, преноси Тасс.

Како се наводи, извоз производа везаних за одбрану из Русије у Србију спроводи се у строгом складу са међународним законима и као део билатералне војно техничке сарадње, јавља Танјуг.

Портпарол румунског министарства иностраних послова изјавио је  да је Румунија одбила да изда дозволу за транзит преко Дунава за Руска возила са војном опремом због санкција ЕУ.

Румунија зауставила руске тенкове на путу ка Србији

 Румунија није пропустила транспорт са руским наоружањем који се преко Дунава кретао у Србију, због санкција које је ЕУ увела Русији због ситуације у Украјини, саопштило је румунско Министарство спољних послова, преноси Танјуг.

Како су објаснили, за издавање транзитне дозволе за превоз војног материјала, која може бити издата само румунском оператеру, треба испунити неколико услова, преноси Спутњик.

„Један од услова је да услуге румунског оператера, које се издају на основу транзитне дозволе, не треба директно или индиректно да одговарају интересима физичког или правног лица, институција или организација из Руске Федерације, нити да буду намењене за коришћење у Русији”, наводи румунско министарство и додаје да се тај услов не испуњава — зато што лиценца није ни била издата.

Румунска телевизија „Диги 24” је објавила да се ради о 30 тенкова и 30 оклопних транспортера, који су послати у складу са уговором између Србије и Русије.

Тагови: ; ;