Администрација Твитера блокирала је службени налог руске амбасаде у Сирији након што је објавила видео у којем критикује такозвану хуманитарну, а у ствари протерористичку организацију Бели шлемови.

«Твитер обуставља активности налога који крше правила Твитера» — наводи се у поруци на блокираном налогу руске амбасаде.

У међувремену, налози руских амбасада у Великој Британији и Канади и даље су активни, упркос чињеници да су објављене сличне фотографије и видео снимци који критикују активности Белих шлемова.

Руска амбасада у Јужној Африци је истакла да је Твитер обуставио активности налога руске амбасаде у Сирији, «пошто је објавио критике Белих шлемова». Руске дипломате цитирале су главни одбрамбени одсек Руске Федерације.

Налог је блокиран неколико дана након што је руско Министарство одбране објавило видео на својој Твитер страници којом се доказује да пијаца у округу Марат ел Нуман у сиријској провинцији Идлиб није оштећена и ради у потпуности.

«26. јула 2019. руске беспилотне летелице снимиле су то подручје како би проверили извештаје о уништавању пијаце у месту Марет-ел Нуман. Из снимака се може видиети да на наведеном подручју нема знакова било какве штете», саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

Порука је објављена као одговор на оптужбе Белих шлемова да је пијаца наводно уништена ваздушним нападима ваздухопловства Руске Федерације 22. јула 2019. године.

Сиријске и руске владе више пута су оптуживале Беле шлемове да су организовале низ провокација у Сирији користећи хемијско оружје како би створиле „лажни инцидент“ и тако привукле пажњу САД и бројних западних земљаља и издејствовале војну интервенцију у САР.

Из свега овога произилази да озлоглашена «демократија» и «слобода говора», на које су западне владе тако поносне, функционишу само када оне иду на руку Западу. У било којем другом случају, «слобода говора» биће кажњена брисањем или блокирањем налога на Твитеру или Фејсбуку.

Тагови: ;