Министар безбедности БиХ Драган Мектић најновију изјаву председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић да је БиХ нестабилна земља оценио је као само још једну у низу «неозбиљних, неодговорних и небулозних».

Sputnik

«Зависно од тога где иде, она даје додворавачке изјаве без икаквих аргумената и образложења. Понаша се као главни обавештајац ширег региона и прича о нечему чиме се уопште не би требала бавити», казао је Мектић за Клиx.ба.

Он каже да свако мало Грабар-Китаровић «лупи неку глупост у Хрватској».

«Сад видимо да је то почела да ради и када оде у иностранство. Уместо да држи висок државнички ниво, лупа глупости. Пре свега због улоге НДХ у Другом светском рату, требало би да говори о томе како се Хрватској то више неће поновити и објаснити повампирење усташтва у Хрватској», сматра Мектић.

Према његовом мишљењу, Грабар-Китаровић даје такве изјаве како би вероватно прикрила такве чињенице о Хрватској па се, каже Мектић, поново непотребно и на глуп начин дотакла БиХ.

Хрватска председница налази се у тродневној посети Израелу, а током разговора са председником Израела Реувеном Ривлином, измеду осталог, казала да је БиХ нестабилна земља коју су преузели људи повезани са Ираном и терористичким организацијама.

Њену изјаву осудили су председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић и члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић, као и СДА и СДП.

СДА: ИЗЈАВЕ ГРАБАР КИТАРОВИЋ ИЗРАЗ ИСЛАМОФОБНЕ ПОЛИТИКЕ

Странка демократске акције (СДА) саопштила је да произвољне и злонамерне оптужбе које је изнела хрватска председница Колинда Грабар-Китаровић представљају израз њене све израженије исламофобне политике према БиХ и Бошњацима, која се, како истичу из те странке, «темељи на идеји етничке и верске супремације и има елементе фашизма».

Како наводи СДА, ниједан озбиљан и релевантан фактор у међународној јавности неће поверовати у њене неистине, али и сви у Европи и свету знају јако добро да је председница Хрватске предводница политике која је довела до тога да се у Хрватској отворено глорификују осуђени ратни злочинци и да неонацистичке групе имају све израженији утицај на политичке процесе, преноси Фена.

«Парадоксално је да председница Хрватске даје изјаве са елементима фашизма управо у Израелу, док у Хрватској толерише раст милитантних усташких и неонацистичких покрета, који славе НДХ и ратне злочинце који су учествовали у извршењу Холокауста», наводи се у саопштењу.

Додаје се да оптужбе председнице Хрватске усмерене против БиХ и Бошњака никада неће бити кредибилне, јер немају никаквог утемељења, док је истина о Удруженом злочиначком покрету «који је сезао од Прлића и Бобана до Шушка и Туђмана, утврђена пред УН-овим трибуналом у Хагу».

«Управо све агресивније изјаве из Загреба указују на потребу да се још снажније шири и преноси и даље по свету та истина, јер стварање амбијента у Хрватској у којима су ратни злочинци модели понашања представља највећу претњу миру и стабилности у овом делу Европе», наводи СДА.

 

Тагови: ; ; ; ;