Парламент трећи пут одбио предлог независног посланика Александра Дамјановића. Против гласали посланици ДПС, СД, Бошњачке странке, ХГИ и албанских партија

Скупштина Црне Горе

Скупштинска већина црногорског парламента по трећи пут је одбила да се на дневни ред седнице уврсти предлог одлуке о формирању Одбора за испитивање последица НАТО бомбардовања 1999. године на здравље грађана Црне Горе. Против предлога гласали су посланици владајуће Демократске партије социјалиста и њихови коалициони партнери — СД, Бошњачка странка, ХГИ и албанске партије.

— Ово је трећи пут да у име колега из посебног клуба посланика покушавам да предлог који је у скупштинску процедуру ушао крајем априла, дакле пре три месеца, угледа светлост дана и у пленуму — казао је независни посланик Александар Дамјановић.

Како је истакао, предлози неких других одлука о формирању привремених одбора «брзопотезно и летећи» долазе у Скупштину на столове и гласање, али и да није лепо да се петорици колега одбија нешто о чему би у Скупштини Црне Горе требало да се расправи, без прејудицирања о томе треба ли се изјаснити позитивно или негативно.

— Било би лепо да се у Скупштини испричамо колико је штетан утицај конзумације дуванских производа у Црној Гори, колики су трошкови лечења болести које су изазване конзумацијом дувана. А онда би било још лепше и да након 20 година од бомбардовања Црне Горе и агресије НАТО, сазнамо да ли је овај вртоглави пораст болести канцера код младих и код старијих људи, између осталог, делом и последица бомбардовања осиромашеним уранијумом — поручио је Дамјановић.

У прилог мишљењу да је испитивање последица бомбардовања неопходно, Дамјановић је навео да су то урадиле и неке НАТО државе, попут Италије, која је формирала парламентарну комисију да би утврдила последице на њихове војнике који су учествовали у операцијама НАТО, као и да је сличан одбор формирала и Скупштина Србије.

Како је оценио, парламент нема воље да се бави својом основном функцијом надзора и контроле и да нешто што је процедурално чисто урађено стави на дневни ред.

— То је однос који један део колега има према другом делу колега — казао је Дамјановић.

Један од мотива за предлог за формирање одбора, како је навео, био је апел јавности за формирање независне комисије за утврђивање последица НАТО бомбардовања, који је потписало више од 200 интелектуалаца и учесника јавног живота из Црне Горе, а на иницијативу покрета «Не у рат, не у НАТО». Такође, разлог за доношење такве одлуке је и чињеница да до сада није спроведено ниједно испитивање које би потврдило или оповргло сумње да бомбардовање оставило негативне последице на здравље грађана Црне Горе.

 

БРОЈ ОБОЛЕЛИХ ОД РАКА УТРОСТРУЧЕН

Да је број оболелих од малигних болести у последњој деценији знатно увећан, недавно је потврдио и директор Онколошке клинике у КБЦЦГ др Владимир Тодоровић, наводећи да је број пацијената утростручен. Како је казао, у Црној Гори тренутно има више од 3.000 новооболелих од карцинома, а да та опака болест годишње однесе око 1.300 живота. Само на клиници на чијем је он челу, на лечењу је око 2.000 онколошких пацијената, што је за чак три пута више него пре 10 година, када их је било 650.

 

Аутор: И. Д. Стојадиновић
Извор: Новости

Тагови: ;