Кијев с једне стране очекује да ће Москва продужити споразум о транзиту руског гаса преко Украјине, а са друге — тужи Русију због наводног непоштовања претходних споразума. Комбинација таквих наизглед неспојивих ствари суштина је политике и бившег и садашњег украјинског руководства, кажу руски експерти.

Политика украјинских власти се, како објашњавају политиколози, заснива на трговању са партнерима, и истовремено на њиховом уцењивању.

Коментаришући саопштење украјинске државне компаније „Нафтогас“ да је Трибуналу Сталног арбитражног суда у Хагу поднела захтев у ком тражи од Русије компензацију у износу од 5,2 милијарде долара за губитке настале због експропријација имовине групе „Нафтогас“ на Криму, руски политиколози кажу да на тај начин Украјина само подгрева конфликт, како би имала полугу притиска на Европу.

Захтев без правне основе

Захтев је поднет крајем јуна, а очекује се да ће суд донети одлуку до краја 2020. године. Међутим, руски адвокати кажу да не постоји правни основ за такав захтев и не верују да ће случај бити окончан у корист „Нафтогаса“.

„Овај захтев нема правну основу. Ако украјинска страна сматра да је имовина изгубљена као резултат деловања руских власти, о свему би требало преговарати, али није било никакве иницијативе у том смеру. ’Нафтогас Украјина‘ није субјект који може да води ове преговоре. Обраћање међународном суду нема правну природу и правне разлоге. С правне тачке гледишта, овде је све јасно: ради се о уобичајеној пи-ар кампањи. Одлука би требало да буде негативна за украјинску страну“, каже за Спутњик Михаил Јофе, потпредседник Међународног удружења рускоговорећих правника.

У марту је објављено да је украјинска компанија добила парницу против Москве у арбитражном суду у Хагу, због губитка имовине на полуострву. Планирано је да се износ утврди касније, иако је Кијев рачунао на осам милијарди долара. Међутим, Москва није учествовала у овом поступку, јер не признаје одлуку Хашког суда који нема надлежност за разматрање тужбе Украјине.

Русија је поднела Врховном суду Швајцарске захтеве за укидање арбитражних пресуда по таквим захтевима.

„Чини се да овај поступак задовољава челнике ’Нафтогаса Украјине‘. Резултат је правно јасан и предвидљив. Питање је колико ће се дуго све то разматрати. Могу одмах да буду одбијени, а може и да потраје неколико година“, истиче Јофе.

Спутник/ИН4С

Тагови: