Ирански председник сматра америчке санкције Зарифу детињастим

Ирански председник Хасан Рохани исмејао је Сједињене Америчке Државе због „детињастих“ санкција министру спољних послова Ирана Џаваду Зарифу након предлога о безусловним разговорима.

Ирански председник сматра америчке санкције Зарифу детињастим

„Они (Американци) се понашају детињасто… Сваки дан тврде: ’Желимо да разговарамо, без предуслова‘, а онда санкционишу нашег министра спољних послова. То значи да не могу рационално да размишљају.“

Рохани је навео да је тај потез показао да се Вашингтон „плаши“ овог највишег иранског дипломате.

„Они се плаше интервјуа нашег министра спољних послова“, рекао је председник за државну телевизију, алудирајући на низ интервјуа које је Зариф дао страним медијима.

Рохани је тиме практично поновио коментар портпарола Министарства спољних послова Ирана Абаса Мусавија, који је раније изјавио да Вашингтон страхује од Зарифове преговарачке вештине.

„Врхунац глупости и недоследности америчких лидера је у тачки у којој они не препознају др Зарифа као утицајног човека у иранској политици, већ га из крајњег незнања санкционишу! Американци се много боје логике др Зарифа и његове преговарачке вештине“, рекао је Мусави.

Министарство финансија САД саопштило је у среду да је Вашингтон увео санкције Зарифу, док је високи званичник председничке администрације тврдио да Сједињене Америчке Државе неће признати Зарифову улогу у потенцијалним преговорима о новом нуклеарном споразуму са Техераном.

Реагујући на тај потез, министар спољних послова саркастично је твитнуо: „Хвала вам што ме сматрате тако великом претњом за ваше планове“

 

Спутњик

Коментари: