САД се надају да ће опозиција у Србији одустати од бојкота избора и да ће са представницима власти постићи договор око изборних услова, рекао је у интервјуу за «Глас Америке» заменик помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Метју Палмер. Амерички дипломата је говорио и о томе да ли постоје веће шансе за обнављање дијалога Београда и Приштине.

Метју Палмер је на питање да ли након што су се представници владајуће партије састали са представницима опозиције и цивилног сектора на Факултету политичких наука верује да могу да се договоре и да ће опозиција одустати од бојкота, одговорио да се томе нада.

«Свакако се томе надамо. Избори су много бољи када на њима учествују све партије. Важно је да грађани Србије имају право на реалан избор. Надамо се да ће две стране моћи да се усагласе и да ће опозиција учествовати у изборном процесу, јер смо их на то константно и охрабривали», рекао је Палмер у интервјуу за Глас Америке.

Одговарајући на питање да ли мисли да су тренутни услови за изборе у Србији фер, Палмер је навео да има много питања у вези са равноправним условима.

«Свакако, ако опозиција не верује да су услови фер, има простора за отворени дијалог, отворену расправу о томе. Надамо се да ће бити постигнут споразум и да ће се наћи начин да све политичке партије учествују на изборима, како би грађани Србије имали прави избор», додао је Палмер.

Негирао је наводе појединих медија у Србији да је учестововао у организацији састанка власти и опозиције.

«Апсолутно не. Нису им потребни посредници, реч је о политичким партијама и лидерима који се добро познају и добро разумеју. О томе се дуго разговара у Београду и заиста нема потребе да се САД или било који спољни актер ту убацује», истакао је Палмер.

Наглашава да охрабрује тај дијалог. «Важно је да опозиција нађе начин да учествује на изборима, охрабрујемо их да искажу своје бриге и отворена питања која треба решити, то је важан део демократског процеса», додао је Палмер.

На питање да ли ће после оставке косовског премијера Рамуша Харадинаја бити лакше да се обнови дијалог Београда и Приштине с обзиром на таксе, Палмер наводи да се нада да Београд и Приштина могу поново да нађу пут до преговарачког стола.

«Да онда нађу обострано прихватљиво решење чији је резултат пуна нормализација односа и које отвара пут ка европској будућности за обе земље», навео је Палмер.

Указао је да је сада најважније да «Косово добије нову владу».

«То је тренутни изазов. Волели бисмо да Косово формира владу што је пре могуће и да влада учини све што је потребно да се настави дијалог – укључујући и укидање такси на робу из Србије и БиХ. Надамо се да то може да се реши убрзо», рекао је Палмер.

GLASAMERIKE.NET

Тагови: ; ;