Премијер Северне Македоније Зоран Заев позвао је на уједињење све народе у тој земљи и истакао да су се хероји из македонске химне, међу њима и Гоце Делчев, борили за будућност, а не за прошлост.

Заев је у свом обраћању поводом Дана Републике и обележавања Илинденског устанка рекао да је време да Македонци устану и да се боре за своју земљу и да више не треба ништа чекати, преноси портал Плусинфо.

«Настављамо да негујемо концепт једно друштво заједништва, као наслеђе Манифеста који позива суседе и пријатеље на бољи живот», истакао је Заев, додавши да је патриотска дужност Македонаца, Албанаца, Турака, Срба, Влаха, Бошњака и Рома да се уједине и помире на унутрашњем нивоу.

Поводом 116. година од Илинденског устанка и Крушевске Републике јутрос су бројне државне и дипломатске делегације у Северној Македонији положиле цвеће на гробу председника Крушевске Републике Никола Карев на Гумењу у Крушево.

Иначе, Илинденски устанак и Гоце Делчев су тачке актуелног спорења између Скопља и Софије.

Северна Македонија и Бугарска 1. августа 2017. године су потписале Споразум о добросуседству и пријатељству који предвиђа и решавање отворених историјских питања између ова два суседа.

Заједничка међувладина комисија о историјским питањима Бугарске и Северне Македоније постигла је сагласност око заједничког обележавања историјских личности попут Ћирила и Методија, цара Самуила, међутим рад ове комисије је блокиран због немогућности да се усагласе ставови око оснивача ВМРО и револуционара Гоце Делчева.

Бугарске власти сматрају да је Гоце Делчев био Бугарин који се борио за аутономну Македонију, и наводе да неће преговарати са властима у Скопљу, о, како тврде, историјским чињеницама.

У Скопљу је јуче боравио и бугарски премијер Бојко Борисов поводом обележавања две године од потписивања Споразума о добросуседским односима између Скопље и Софије.

На заједничкој конференцији за новинаре са Заевим, на питање да ли ће Бугарска блокирате пут Северној Македонији ка ЕУ уколико се не постигне решење око Гоце Делчева, Борисов је рекао да Софија нема намеру да блокира европску интеграцију Скопља.

Поновио је своје инсистирање да питање око Гоце Делчева мора да се затвори до октобра.

ТАНЈУГ, ПЛУСИНФО

Тагови: ; ; ;