УН упозоравају: Прети нови талас терористичких напада до краја године

Уједињене нације су на основу извештаја својих експерата упозориле на то да је нови талас терористичких напада могућ пре краја године, преноси „Гардијан“.

Како се наводи у извештају, ДАЕШ и даље располаже знатним материјалним средствима, а процес дерадикализације није дао очекиване резултате.

Експерти Савета безбедности УН у извештају оцењују да је зато забрињавајућа слика глобалног исламистичког екстремизма, који и даље представља значајну претњу.

Аутори извештаја указују на забринутост због око 30.000 странаца који су отишли да се боре за „калифат“, односно ДАЕШ, и могли би бити још увек живи.

„Неки од њих могли би да се прикључе Ал Каиди или другим терористичким групама које могу настати. Неки од њих постаће лидери или они који радикализују друге борце“, наводи се у извештају.

Извештај је базиран на информацијама које су прибавиле обавештајне агенције земаља-чланица УН, преноси Танјуг.

Иако у географском смислу калифат ДАЕШ више не постоји, земље-чланице УН слажу се у томе да још увек постоје потенцијални фактори који су довели до стварања ДАЕШ-а, што значи да је мало вероватно да ће опасност од Ал Каиде или сличних група бити смањена.

Коментари: