Хрватски медији пренели су данас како је на почетку Сињске алке калуђер Цркве чудотворне Госпе Сињске наредио премијеру Андреју Пленковићу да клекне и да се помоли, на шта се Пленковић најпре насмејао, а потом је ипак поступио како је калуђер тражио.

Print screen dnevnik.hr

«Ајде, клекни тамо и мол` се», рекао је калуђер Пленковићу, који је уочи традиционалне 304. по реду Сињске Алке прошетао тим градом и посетио Цркву чудотворне Госпе Сињске.

 

НА ОТВАРАЊУ СИЊСКЕ АЛКЕ ГРАБАР КИТАРОВИЋ, ПЛЕНКОВИЋ, ШКОРО

Традиционална 304. по реду Сињска Алка почела је јуче у том граду на Јадрану, а присуствовали су јој представници хрватског државног врха.Алка је појединачно витешко надметање у којем учествује минимално 11 и максимално 17 алкара.

На Алкарском тркалишту у Сињу били су председница Колинда Грабар Китатовић, премије Андреј Пленковић, председнички кандидати Мирослав Шкоро, Томислав Паненић, саборски заступник Моста Миро Буљ, председник Живог зида Иван Вилибор Синчић, сплитски градоначелник Андро Крстуловић Опара, загребачки градоначелник Милан Бандић и други.

Иако најављен, у Сињ, из породичних разлога, није дошао председнички кандидат Зоран Милановић.

Присутан је био и велики број гледалаца, а многи од њих су дошли из других делова Хрвтске, док је највећи аплауз у ложи добио вуковарски градонацелник Иван Пнава, пренели су хрватски медији.

Сињска је алка 15. новембра 2010. године уписана на УНЕСЦО-ов попис нематеријалне светске баштине у Европи.

Тагови: ; ; ;