Да није отужно, саопштење полиције о томе зашто није подигла пријаву против црнокошуљаша ХОС Марка Скеје за узвикивање усташког поздрава «За дом спремни», на обележавању годишњице «Олује», било би готово комично.

фото:Јутарњи лист

Нема ту ништа спорно, они су поздрав узвикивали поред споменика, а било би спорно када би узвик користили изван комеморативних догађаја, на градским улицама — «објаснила» је портпаролка Полицијске управе шибенско-книнске Марица Косор, ваљда заборављајући да су Скејо и дружина у понедељак, 5. августа марширали градом и злогласни усташки поклич узвикивали на улицама.

Против Скеје већ је пре две године полиција подигла пријаву, јер тада није било овако неозбиљних образложења, али га је суд ослободио. Судска пракса иначе је различита, чак и након става Уставног суда да је «За дом спремни» поздрав из епохе тоталитарног режима којим се манифестују мржња и расизам.

Контроверзни певач Марко Перковић Томпсон, перјаница екстремних десничара којег приграби и ХДЗ када му треба, као у недељу вече у Сплиту, није кажњаван због урлања усташке пароле. Суд је утврдио да то није незаконито и да не ремети јавни ред. Узео је у обзир сведочење полицајаца који су обезбеђивали концерт и тврдили да провокација није било, већ да је атмосфера била пуна националног набоја!

Опет, бивши фудбалски репрезентативац Јосип Шимунић морао је због викања «За дом спремни» да плати 3.500 евра казне, а у пресуди је наведено да то симболизије поздрав из тоталитарног режима НДХ.

Када су пре коју годину младићи у Борову узвикивали крилатицу из доба НДХ, добили су новчану казну 40 евра, а правдали су се да су дизали руку на нацистички поздрав да се заштите од сунца. Суд у Чаковцу је казнио навијаче који су на фудбалској утакмици викали «За дом спремни» са 300, односно 400 евра, а правдали су се да не знају да је то противзаконито.

ЂУРЂИЦА И ЗАСТАВА

Судија Прекршајног суда у Пожеги Ђурђица Чакалић ослободила је извесног Станка Драгичевића након што је у свом дворишту извесио заставу ХОС са натписом «За дом спремни», уз образложење да је стег саставни део војних обележја Домовинског рата и представља израз воље легалитета власти Хрватске. Полиција се на пресуду није ни жалила.

Тагови: ; ;